muut

Näen todella outoja unia

Olen aina ollut hyvin aktiivinen uneksija, sillä näen todella usein enemmän kuin yhden unen yössä ja yleensä ne ovat todella todentuntuisia. Suurimman osan unistani muistan yksityiskohtaisesti kun herään. Olen huomannut että kaikki eivät ole samanlaisia ja useimmat eivät muista uniaan enää aamulla. Mielestäni on todella kiinnostavaa kuulla toisten unista, koska ne kertovat paljon meidän alitajunnastamme ja siitä mitkä asiat jäävät päivän päätteeksi vahvimpana mieleemme.

Päätin siis kuukausi sitten alkaa pitämään kirjaa unistani, jotta voisin jälkikäteen tulkita niitä ja mahdollisesti löytää niistä jotain mielenkiintoista. Lainasin kirjastosta ensimmäisenä käteen osuneen aiheeseen sopivan kirjan, joka oli Tamara Maunosen Suuri unikirja. Jaan muutaman mielenkiintoisen unen kanssanne ja mahdollisesti selityksiä näihin uniin. Unet ovat suurin piirtein kolmen viikon aikaväliltä, sillä joka aamu en muistanut näkemääni unta tai en muistanut kirjoittaa sitä ylös heti herättyäni. Unet on todella helppo unohtaa jos niitä ei muistele heti herättyään. Haluan vielä tehdä selväksi, että tein tämän kokeilun täysin huvin vuoksi enkä ota unien tulkintaa kovinkaan vakavasti.

Näin parina yönä unta häistämme, mikä on toki melko yksiselitteistä. Unet olivat kaikki hyvin erilaisia ja liittyivät häihin eri tavalla. Esimerkiksi yhdessä niistä olin Samun kanssa shoppailemassa häämekkoa itselleni Stockmannilla. Tulkintakirjan mukaan vaatekauppa unessa varoittaa tekemästä turhia hankintoja. Voisihan sen näinkin tulkita, mutta itse näkisin asian niin, että olen välillä stressaantunut häämekon hankinnasta. Hääpuku unessa on kirjan mukaan merkki tulevista vaikeuksista. Näin myös unta hääblogimiitistä, joka tapahtui kampaamossa. Tälle unelle en löytänyt kirjasta mitään selitystä. Eräässä unessa hääpaikalla läsnä oleminen viittaisi kirjan mukaan siihen, että etsin suunnan muutosta elämälleni. Toistaiseksi en ole kohdannut suurempia vaikeuksia elämässä enkä kyllä myöskään etsi suunnan muutosta.

Näin myös unta, jossa isosiskoni esitteli minulle hänen uusia meikkejään. Unessa lainasin meikkejä salaa ja menin keskellä yötä ulos meikkaamaan. Unikirjasta kosmetiikkaan liittyvä selitys oli, että meikit kuvaavat valheellisuutta, mikä oli osuvaa koska unessa ”varastin” meikit siskoltani. Toinen kosmetiikkaan liittyvä selitys oli, että minussa elää miellyttämisen halu. Se voisi olla osuvampaa todelliseen elämään, mutta en enää nyt muista ketä olisin silloin halunnut miellyttää. Ehkä jotain ystävää? Tai työpaikan esimiestä?

Monessa unessa toistuva aihe on ollut myös nykyinen työpaikkani, jossa vasta aloitin. Sekin on aika yksiselitteistä, sillä uusi työ pyörii paljon mielessä, joten on luonnollista että näen siitä myös usein unta. Kirjalla oli kuitenkin muutama selitys työhön liittyen. Työn tekeminen liittyi jonkin asian laiminlyömiseen ja unessa töistä poistuminen viittasi siihen, että minulla on kiivas luonne, jota pitäisi hillitä. On moniakin asioita joita olen laiminlyönyt, joten se voisi pitää paikkansa. Olen myös aivan varmasti kiihtynyt viime aikoina turhan helposti, joten sekin pitää paikkansa. Näin myös unta roboteista, millä ei ollut mitään tekemistä töiden kanssa, mutta kirja tulkitsi sen niin että olisin tyytymätön töihini. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa, sillä olen viihtynyt todella hyvin uudessa työpaikassani. Monessa työhön liittyvässä unessa olin myös myöhässä töistä. Myöhästyminen tarkoittaa kirjan mukaan sitä, että neuvojani tarvitaan pikaisesti jossain. Ainakaan vielä en ole kohdannut tällaista tilannetta.

Eräässä unessa joku nainen yritti myydä meidän ruokapöytäämme Facebook-kirppiksellä. Minulla ei ole aavistustakaan miten nainen tämän meidän pöytämme oli saanut haltuunsa, mutta unessa yritimme epätoivoisesti ostaa sen takaisin. Nainen halusi vastineeksi käsinojallisia tuoleja ja tarjosin hänelle pappani vanhoja ruokapöydäntuoleja (joissa ei ole käsinojia). Nainen oli kuitenkin todella liikuttunut ja itki onnesta. Halusimme mennä katsomaan pöytää paikan päälle ennen kauppojen sopimista ja uni kääntyikin niin että me yritimme myydä pöytäämme tälle naiselle. Ainut tämän oudon unen selitys kirjan mukaan oli, että pöytä kuvastaa vakaata elämäntapaa. Siltähän tämä on nyt tuntunut kun on vihdoin asettunut uuteen kotikaupunkiin ja sopeutunut uuteen vakituiseen työhön. Tämä uni on vähän ristiriidassa sen unen kanssa, joka viittasi että etsin uutta suuntaa elämälleni.

Unessa, jossa kuningatar tai joku paha henkilö yritti valloittaa jotain, taustalla on kirjan mukaan ollut tuleva rahavarojeni menetys. Tämä pitänee paikkaansa ainakin osittain, sillä heinäkuussa varat olivat tosi tiukilla ja shoppailin ehkä enemmän kuin olisi kannattanut. Kukaan ei kuitenkaan niitä varastanut. Onneksi. Samassa unessa esiintyi sammakkoparvi, mikä kirjan mukaan kertoo, että minusta on levitetty hävyttömiä juttuja. Tämä ei tietääkseni pidä paikkaansa. Toki nämä juoruthan eivät aina kulkeudu omiin korviin, joten vaikea arvioida tulkinnan paikkansapitävyyttä.

Näin unta että olin menossa tapaamaan Samua töihin korkeaan toimistorakennukseen. Menin rikkinäisellä hissillä ylös ja karkasimme salaa tauolle tyhjään huoneeseen, koska halusimme viettää hetken rauhassa kahdestaan. Huoneeseen tuli kuitenkin huumediileri, joka yritti pakottaa meidät ottamaan huumeita, joten peloissamme esitimme ottaneemme niitä häneltä. Sisään syöksyi yhtäkkiä vartijoita ja poliiseja ja uni loppui siihen. Unessa ylöspäin menevä hissi kertoo, että minulle tapahtuu hyviä asioita. Huumeet enteilevät vakavaa sairautta tai leikkaukseen joutumista. Nämä kaksi ovat pahasti ristiriidassa keskenään ja toivon hartaasti etten joudu kärsimään huume-enteistä myöhemmässä vaiheessa.

Hauskin uni kaikista oli se, jossa olin oikea taikuri ja teleporttasin itseni maagikkojen salaiseen tapaamiseen Etelänavalle. Tapaamiseen ilmaantui joku pahaa magiaa harrastava henkilö, joka houkutteli minut opettelemaan tätä mustaa magiaa. Olin vasta aloitteleva taikuri, joten en uskaltanut pistää vastaan. Tämä taikuri opetti minulle, miten liimata taialla (erityisiä) pahvilaatikoita yhteen. Tämän jälkeen teleporttasimme takaisin kotiin. Kotona taikurikaverini halusivat mennä heti nukkumaan, koska olivat väsyneitä. Yhden maagikon lemmikkikana kuitenkin yritti karata viemäriin, joten jäin auttamaan. Kana jäi viemärinkannen verkkoon kiinni ja jäi räpistelemään. Lemmikkihiiret säikähtivät metelöintiä kovasti ja alkoivat panikoimaan ja vikisemään, joten minun piti lohduttaa niitä.

Koko tähän uneen oli vaikea löytää selityksiä, mutta muutamia kuitenkin löysin. Kana kuvastaa sitä, miten hyödyttömältä tuntuva ihmissuhde saattaisi muuttua merkittäväksi lähiaikoina. Hiiret unessa kertovat, että olen pelästynyt jotain ihan turhaan, mikä olisi osuvaa sillä itse hiiretkin olivat unessa peloissaan. Taikurille tai maagikolle en löytänyt selitystä. Verkko saattaa kertoa monestakin asiasta. Tässä tilanteessa kanaan liittyen sen voisi tulkita niin, että jokin toiveeni on toteutunut tai että olen löytänyt pitkäaikaisen elämänkumppanin.

Erään uneni viidakko kertoo kirjan mukan siitä, että olisin eksyksissä uskonnollisten kysymysten suhteen. En kuitenkaan ole kokenut tällaista tunnetta lähiakoina. Unessa ollut viidakkoravintola taas kertoisi, että solmin lyhytaikaisen ihmissuhteen. Tämä on ehkä ristiriidassa edellisen unen kanssa, jossa jokin ihmissuhde muuttuisi merkittäväksi. Yhdessä unessa hoidin suurta lapsilaumaa (eivät omiani) ja lapsen hoitaminen unessa kertoo lisätulojen ansaitsemisesta. Eräässä kummallisessa unessa ammuin ihmisiä jousipyssyllä. Jousipyssyllä ampuminen tarkoittaisi kirjan mukaan sitä, että olen menettänyt jonkin tärkeän mahdollisuuden. Yhdessä unessa join lasista, jonne olin yrittänyt hukuttaa punkkeja ja suuni oli täynnä punkkeja. Niitä oli myös vieressäni käärittynä vessapaperiin. Punkeille ei ollut kirjassa mitään selitystä, mutta varsinkin alkukesästä näin todella usein painajaisia punkeista. Tämä johtuu varmaan siitä, että niitä oli todella paljon liikkeellä ja pelkäsin kuollakseni punkkeja. Juoma-astia kuitenkin kertoo kirjan mukaan muista ihmisistä aiheutuvan minulle tulevaisuudessa harmia.

Yksi uneni alkoi niin, että olin jossain ravintolassa (ehkä Amarillossa) olin syömässä tacoja kaverini kanssa. Uni muuttui vähitellen niin, että se kertoikin koirista. Minulla oli unessa pieni valkoinen koira, ehkä bichon frisé. Siskollani oli mukana myös saksanpaimenkoira, joka odotteli ravintolan ulkopuolella. Yhtäkkiä joku jengi tuli ja varasti siskoni saksanpaimenkoiran. Hyökkäsimme isolla porukalla heitä vastaan ja yritimme saada koiran takaisin. Muistan vain unessa kuristaneeni ja raapineeni ihmisiä sekä hakanneeni heitä avaimillani ja polkeneeni heitä maassa kuoliaaksi. Tästä onnistuin tulkitsemaan kirjan mukaan vain sen, että koira kertoo läheisestä ystävästä ja hyökkäys jotakuta vastaan viestii pelkoani. Itse tulkitsen kyllä uni-minäni melko aggressiiviseksi ja turhautuneeksi tämän perusteella. Unissani on myös esiintynyt paljon mielikuvitusolentoja kuten puhuvia salamantereita, kentaureja, vampyyrejä ja Harry Potter. Näille ei luonnollisesti löytynyt mitään selitystä kirjasta.

Tämä on kaikki mitä muistan ja olen onnistunut tulkitsemaan noin 2-3 viikon ajalta heinäkuusta. Monet unista ovat vain todella outoja ja on vaikea nähdä minkäänlaista selitystä niille. Toistuvat teemat ovat olleet heinäkuussa kuitenkin häät sekä työ. Useammassa tulkinnassa oli mainittu myös taloudelliset asiat ja ihmissuhteet. Voin vain sanoa, että näistä tulkinnoistakaan en paljoa viisastunut vaan enemmänkin huvittunut. Toivottavasti teillä oli yhtä hauskaa lukea niitä kuin minulla oli tulkita!

Rakkaudella, Venla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s