häät

10 hääperinnettä, jotka ovat liian perinteisiä

Olen aina halunnut häideni olevan omanlaiset ja hieman erilaiset suhteessa perinteisiin suomalaisiin häihin. Nuorempana en vielä tiennyt kuinka sen toteuttaisin, mutta vähitellen sekä minun oma makuni että meidän yhteinen häätyylimme on alkanut muodostua. Olemme myös karsineet tiettyjä hääperinteitä, joita emme omiin häihimme halua. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että en ole koskaan ollut vanhojen hääperinteiden ystävä. En siis halua noudattaa tiettyä perinteistä kaavaa, koska haluan meidän häidemme kuvastavan enemmän meidän tyyliämme kuin yleistä mielikuvaa häistä. Listasin siis 10 perinnettä, jotka ovat liian perinteisiä meidän häihimme.

1. Morsiamen ryöstö

Jo aikoja sitten kun hoksasin, että suomalaisissa häissä on tapana ryöstää morsian hääjuhlassa, tiesin että en halua sitä osaksi juhlamme kulkua. Mielestäni ajatus siitä, että sulhanen joutuu suorittamaan tehtäviä on hauska, mutta en halua tulla ryöstetyksi omasta juhlastani. Nykypäivänä tästä perinteestä on kuitenkin monta erilaista variaatiota, joissa morsiamen sijasta kaapataan vaikka sulhanen tai vieras ja tehtäviä joutuukin suorittamaan vaikka koko juhlaväki. Tämän perinteen voi siis toteuttaa hauskalla ja mielenkiintoisella tavalla. En kuitenkaan pidä siitä että minua kannettaisiin mihinkään ja joskus sulhasen suorittamat tehtävät ovat jopa hieman kiusallisia. Hassuinta koko tehtävässä on se, kun morsian vain yhtäkkiä palaa juhlaan ilman kummempaa ilmoitusta tai tehtävän päättymistä.

2. Jalan polkaiseminen

Tästä perinteestä en pidä ihan vain sen vanhanaikaisuuden vuoksi. Perinteen taustalla on siis idea, että kakkua leikatessa yritetään kilpaa polkaista jalkaa ja se kumpi ehtii ensin silloin kun kakkulapio osuu pohjaan, määrää parisuhteessa kaapin paikan. Vaikka kyse onkin vain hauskasta perinteestä, mielestäni ajatus sen taustalla ei ole enää nykypäivää. Nykypäivänä tasa-arvo parisuhteessa on tärkeää eikä meistä kumpikaan oikeastaan ole ”isäntä”- tai ”emäntä”-tyyppiä.

3. Naaman sotkeminen kakulla

Edellisestä perinteestä pääsemmekin kätevästi seuraavaan. Jos maksan siitä, että ammattilainen tekee meikkini juhlapäivänä, en tahdo meikin pilaantuvan vaikka se olisi muiden mielestä hauskaa. Vaikka tekisin meikin itse, en haluaisi pilata naamaani, koska sen laittamiseen olisi nähty kovasti vaivaa. Voisimme kyllä järjestää häiden jälkeen hauskat juhlat, jossa ideana on kermakakulla toisten naaman sotkeminen, mutta se ei kuitenkaan kuulu meidän hääpäiväämme. Joidenkin mielestä tämä olisi hupaisa ohjelmanumero ja perinne, mutta minua ajatus vain ennemminkin kauhistuttaa.

4. Nolot nuoruus- ja lapsuusmuistot

Koska paikalla on monenlaisia vieraita, puheeksi tulee varmastikin hääparin lapsuus ja nuoruus. En haluaisi, että kaikki noloimmat muistoni kerrotaan koko juhlaväen edessä. En myöskään haluaisi kuunnella puheissa sisäpiirin vitsejä tai kännikertomuksia, koska se ei kuulu häihin. Kaverihäissä tämä saattaa olla hauskaa ja varmastikin naurattaa, mutta silloin kun paikalla on tädit, sedät ja serkut isovanhemmista puhumattakaan, eivät nolot tarinat kuulu asiaan. Hauskoja juttuja saa tottakai olla, mutta kaikki varmasti tietävät missä raja kulkee.

5. Diaesitys lapsuuskuvista

Vaikka hääparin lapsuuskuvat ovat mielestäni todella mukava lisä hääohjelmaan ja herkistävät vanhemmat ja isovanhemmat, olemme päättäneet luopua tästä perinteestä yksinomaan siitä syystä, että se on liian perinteistä. Haluaisimme juhliin jotain uutta ja erilaista ohjelmaa, joka kiinnostaisi kaikkia vieraita. Jotta aika riittää muille ohjelmanumeroille, on pakko myös karsia vanhoista.

6. Hääbingo

Tämä liittyy edellä mainittuun perinteeseen ja on poissa kuvioista täysin samasta syystä. Hääbingo ei ole ehkä niinkään vielä perinne vaan pitkään kestänyt trendi, jota käytetään nykyään paljon häissä. Jotta meidän häämme olisivat enemmän meidän tyyliämme, olemme päättäneet unohtaa tämän häiden ohjelmanumeron ja keksiä tilalle jotain muuta. Hääbingo on mielestäni erityisen hauskaa lapsille, joiden mielestä on jännittävää bongata yksityiskohtia ja pelata samalla pientä peliä. Hääbingon voi toteuttaa myös pöytäryhmittäin jolloin syntyy keskustelua uusien tuttavuuksien välille. Meillä on kuitenkin suunnitelmissa jotain muuta tämän tilalle.

7. Karjalanpaisti ja keitetyt perunat

En ole koskaan ollut suuremmin perinneruoan ystävä, joten sitä ei myöskään tarjota meidän häissämme. Pidämme tietysti mielessä sen, että tarjoamme ruokaa joka maistuu kaikille vieraille. Menusta ei siis todennäköisesti tule löytymään sushia tai tacoja vaikka rakastammekin molempia. Omassa mielessäni olen tuominnut karjalanpaistin hautajaisruoaksi ja samaan kategoriaan kuuluu lohikeitto ja rieska. Ne maistuvat monelle, mutta toivon ruoan olevan maittavaa, vaikka näitä herkkuja meidän vieraidemme ruokalautasilta ei tulekaan löytymään.

8. Buffetruokailu

Tämä on perinteistä juhlassa kuin juhlassa. Se on helppo ja toimiva tapa ruokkia yli sata ihmistä suunnilleen samaan aikaan. Olemme kuitenkin päättäneet, että myös häidemme ruokailu vastaa tilaisuuden juhlavuutta ja yleisilmettä. Tämän vuoksi buffet ei tule kysymykseen meidän häissämme. Mahdollisesti tila tulee myös olemaan melko täynnä sen kokoon nähden, joten uskon että vieraille olisi haastavaa kanniskella ruokalautasia ihmisten, tuolien ja pöytien lomassa. Pöytiin tarjoiltu ruoka on pieni ylellinen yksityiskohta, joka vaikuttaa koko juhlan tunnelmaan.

9. Vieraskirja

Tätä yksityiskohtaa olen pohtinut pitkään ja olen edelleen kahden vaiheilla. Olemme tehneet päätöksen, että jätämme kokonaan pois perinteisen kirja-vaihtoehdon, koska se on mielestäni turha. Monesti siinä käy niin että kirjaa ei täytetä ollenkaan tai vähintäänkin sitä ei koskaan enää avata häiden jälkeen. Olen pohtinut erilaisia vaihtoehtoja vieraskirjalle ja jopa harkinnut sen jättämistä kokonaan pois. Joka tapauksessa perinteinen vieraskirja-ajatus on poissuljettu vaihtoehto.

10. Sukkanauhan heitto

En vaan pidä tästä perinteestä. En yhtään. En koe olevani kovinkaan siveellinen, mutta minua ahdistaa ajatus siitä, että puolisoni sukeltelisi hääpukuni alle koko juhlakansan edessä. Se ei vain sovi meidän tyyliimme ja on muutenkin mielestäni mautonta. Sen sijaan olemme pohtineet muita vaihtoehtoja tämän perinteen toteuttamiseen. Koska morsiamella on kimpun heitto, olisi myös kiva että sulhasella olisi jotain vastaavaa. Näistä tilanteista saa myös yleensä todella hauskoja kuvia.

Nämä perinteet ovat siis mielestäni joko turhia, liian vanhanaikaisia ja/tai tarpeettomia. En kuitenkaan heitä niitä suoraan roskakoriin vaan kannustan kaikkia hääpareja soveltamaan niitä ja luomaan niistä uusia hauskempia versioita. Tärkeintähän on, että hääjuhla on juurikin parin itsensä näköinen ja oloinen.

Rakkaudella, Venla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s