muut

Meidän joulumme

Niin kauan kuin muistan meillä on lähes aina vietetty joulua samalla tavalla. Jouluperinteet ovat minulle perinteistä rakkaimpia, koska niihin liittyy ajanviettoa perheen ja sukulaisten kanssa. Vaikka joulumme ei juurikaan eroa muiden perheiden joulusta, haluan jakaa teille mitä jouluumme kuuluu. Minua myös kiinnostaisi kovasti kuulla, miten teillä vietetään joulua.

Heräämme jouluaamuisin melko aikaisin, jotta ehdimme ajoissa suorittaa aamutoimet. Tämä saattaa kuulostaa melko oudolta, mutta meidän joulumme on aina ollut hieman hektinen ja päivälle joudutaan aina tekemään jonkinlainen aikataulu. Tänä vuonna laitoimme herätyksen klo 9.00. Yleensä se ei tuota mitään vaikeuksia, mutta tänä vuonna saavuimme vanhempieni luokse Raaheen vasta edellisenä yönä noin yhden aikaan. Pieni koiramme myös valvotti meitä yön aikana, sillä se vinkui ulos monta kertaa niin, että siihen ei voinut olla heräämättä. Nousin noin vartin ennen herätystä, koska en saanut enää unta ja kuulin alakerrasta ääniä.

Jouluaamu alkaa hyvän joulun toivotuksilla ja tietysti perinteisellä Joulupukin Kuumalla linjalla. Nuorempana se oli parasta joulussa ja edelleenkin siitä saa ihanan nostalgisen tunteen. Äiti keittää samalla riisipuuroa keittiössä, kun me vaihdamme kuulumisia sisarusten kanssa. Joulukuusi meillä koristellaan jo edellisenä päivänä, joten riittää että siihen sytytetään aamulla valot. Aamupalaksi syömme riisipuuroa ennen liikkeelle lähtemistä. Mukaan on tietysti piilotettu manteli, jonka löytäjä saa yhden toivomuksen.

Yleensä tavoitteena on lähteä vierailemaan Raahen hautausmaalla noin klo 10. Koska asumme lähellä, menemme sinne porukalla kävellen. Mukana ovat vanhempani sekä kolme sisarustani perheineen. Joskus myös mummi jaksaa lähteä mukaan, mutta nykyisin hän kulkee vain autokyydillä. Vierailu hautausmaalla on meille tärkeä, koska olemme käyneet siellä joka joulu veljeni haudalla. Meille on tärkeää myös saada laittaa kynttilä Samun isän muistoksi muualle haudattujen muistomerkille.

Hautausmaalla vierailun jälkeen meillä on kiire katsomaan Lumiukkoa televisiosta. Vaikka osaammekin sen jo ulkoa, sen on pakko vähintään pyöriä taustalla muuta häärätessä. Animaation jälkeen katsomme myös joulurauhan julistuksen, joka annetaan klo 12. Seuraavaksi luvassa on kaikenlaista puuhaa kuten pöytäliinan silittämistä ja saunan lämmittämistä. Tänä vuonna illallinen tarjoiltiin vasta klo 17, joten saimme rauhassa katsoa Joulupukki ja noitarumpu -elokuvaa televisiosta.

Saunominen kestää monesti pitkään, joten se lämmitetään ajoissa. Saunojia on monta ja yleensä saunassa istutaan jouluisin hieman pidempään. Mukana on tietysti myös saunavihta, joka kuuluu jokavuotiseen joulusaunaan. Saunomisen jälkeen on aika pukeutua juhlavaatteisiin. Tämäkään ei kuulu kaikkien jouluperinteeseen, mutta meillä jouluisin laitetaan puvunhousut jalkaan ja kauluspaidat tai mekot päälle. Pukeutumisen etiketti ei ole aina niin tarkkaa, mutta omasta mielestäni on ihanaa, kun saa laittaa parhaat päälle jouluna. Näin on ollu aina lapsuudesta asti ja se on yksi parhaita jouluperinteitämme.

Seuraavaksi tietenkin luvassa on ruokaa. Joulupöytämme antimet vaihtuvat hieman joka vuosi. Valikoimasta on tullut myös runsaampi sitä mukaan, kun me lapset olemme kasvaneet vanhemmiksi. Tietysti tarjolla on aina perunaa, kinkkua, rosollia, graavilohta ja hieman laatikoita (niiden suurimpia faneja emme ole koskaan olleet). Syöminen on jouluna lähes pyhä asia. Siihen käytetään paljon aikaa ja meillä on aina pöytä täynnä syöjiä. Joskus on jopa syöty parissa erässä kun meitä on ollut enemmän kuin pöytään mahtuu.

Joululahjojen avaaminen on yleensä ruoan jälkeen. Joskus kahvittelemme sitä ennen mutta nuorempana emme ihan malttaneet. Ennen joulupukki toi lahjat suurissa juuttisäkeissä, mutta nykyisin ne jätetään kuusen alle. Lahjojen saaminen ja antaminen on ihanaa, mutta enää nykyisin se ei ole joulussa tärkeintä. Tärkeämpää ovat perinteet, ruoka ja rakkaimpien läsnäolo. Kun lahjat on jaettu, vuorossa on loppuilta lautapelien ääressä. Joskus se kuluu myös jouluelokuvia katsellessa tai ihan vain uusia lahjoja tutkiessa.

Tänä vuonna otimme pari erää uusia pelejä, joita olimme saaneet lahjaksi. Nukkumaan oli aika suunnata noin klo 23, koska edellinen yö oli jäänyt sen verran lyhyeksi. Käperryimme peiton alle kuumavesipullon kanssa odottaen innolla seuraavaa päivää. Meidän jouluumme kuuluu myös se, että seuraavana päivänä koko suku kerääntyy meille joulukahveille. On siis taas aika laittaa juhlavaatteet päälle ja herkutella äidin loihtimilla ihanilla herkuilla.

Hyvää joulua! Rakkaudella, Venla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s