häät

Häät sulhasen tapaan?

Ensimmäisenä haluan kiittää kaikista kysymyksistä, joita minulle oli lähetetty etukäteen Instagram-kyselyjen kautta! On kunnia päästä kirjoittamaan hääsuunnittelusta ja häistämme myös omasta näkökulmastani. Mielestäni oli hyvä idea kertoa teille myös sulhasen roolista tässä projektissa, jotta saatte ehkä erilaista näkökulmaa hääsuunnitteluun. Ensiksi kuitenkin kerron hieman itsestäni niille, jotka eivät tunne minua.

Olen siis kotoisin Rovaniemeltä, missä tapasimmekin Venlan kanssa ensimmäisen kerran lähes viisi vuotta sitten. Sain vastikään yliopisto-opiskeluni pakettiin ja olen aloitellut hiljalleen uraani rahoitusalla, mikä onkin osaltaan johdattanut meidät Helsinkiin. Vapaa-aikani kuluu hyvin pitkälti bloggaamisen ohella urheillessa, kirjoja lukiessa ja musiikin ääressä. Viime aikoina olen yrittänyt elvyttää myös omaa kiinnostustani autourheiluun.

Häät ovat parhaimpia juhlia mitä tiedän. Häät ovat onnellisuuden suuri juhla, jossa kaikki läheiset kertyvät juhlimaan saman katon alle. Rakastan juhlia ja sosiaalisia tilaisuuksia, joten häät ovat todellakin tässä tapauksessa myös sulhasen mieleen. Mutta jestas siinä on tekemistä!

Nyt sitten kysymyksiin! Pyrin koostamaan tähän kaikki minulle lähetetyt kysymykset, jotta saan vastattua kaikkiin. Kommenteissa saa kysyä lisää, jos johonkin jäi vastaamatta.

K1: Mikä hääsuunnittelussa stressaa eniten?

Hääsuunnittelu sinällään on yllättävän stressaavaa puuhaa. Häissä on niin paljon muuttujia ja eri osa-alueita, joten kaikki tulee suunnitella hyvissä ajoin ja huolellisesti. Suunnittelun edetessä tulee mieleen jatkuvasti asioita, joita aluksi ei ehkä osannut edes ajatella. Tämä ajoittain aiheuttaa stressiä, sillä pelkään unohtavani jotain.

Eniten häissä ehkä stressaakin juuri niiden suuruus. Häät ovat sen kokoluokan juhla, että huolimattomalla suunnittelulla moni asia voi mennä pieleen. Pitää pystyä hahmottamaan suuria kokonaisuuksia ja kiinnittää samalla huomiota yksityiskohtiin. Jos asiat haluaa tehdä hyvin, niihin täytyy nähdä aikaa ja vaivaa. Tässä mielestäni on häiden järjestämisen keskeisin haaste.

Taloudellisessa mielessä stressaavaa varmasti monelle muullekin ovat häiden kustannukset. Tämä vaatii pitkäjänteistä ja huolellista taloudenpitoa ja rankkaa säästämisastetta, mutta suunnitelmallisuudella ja budjetoinnilla kulut pysyvät varmasti omien resurssien puitteissa.

K2: Millaista hääpukua olet itsellesi suunnitellut?

Moni saattaa ajatella sulhasen pukeutumisen olevan todella helppoa. Puku päälle ja kaikki on kunnossa. Ainakaan itselleni tämä ei ole ollut niin yksinkertaista. Kun menet naimisiin, se ei ole sama asia kuin työhaastatteluun tai siskon rippijuhliin meneminen. Häissä päällä tulisi olla jotain hieman erikoisempaa ja ainutlaatuisempaa.

Pukuasiasta onkin koitunut minulle viime aikoina pieni ongelma. Pidän saketista ideana, mutta muutaman alustavan sovituksen jälkeen näytän mielestäni hyvin lyhyeltä se päällä. Smokki voisi olla toinen vaihtoehto, mutta sen suhteen etikettiasiat ja smokin värivalinta mietityttävät. Idea harmaasta smokista viehättää, mutta en ole sellaista päässyt vielä sovittamaan. Frakki ei ole tässä tapauksessa itselleni vaihtoehto. Frakki on sen verran muodollinen (ja epäkäytännöllinen), että se soveltuu mielestäni paremmin Linnan juhliin, valtiovierailuihin, taloustieteen Nobelin vastaanottoon ja väitöstilaisuuteen. Kaikki nämä pukuasiat vaikuttavat myös sulhasseureen pukeutumiseen, joten asiaan olisi hyvä saada selvyys mahdollisimman pian.

K3: 3 minulle tärkeintä asiaa hääjuhlassa?

Tärkeintä minulle hääjuhlassa on se, että ne ovat meidän näköisemme ja elämäni tärkeimmät ihmiset pääsisivät paikalle. Häissä juhlistetaan meitä, joten koko juhlan tulee tuntua omalta ja henkilökohtaiselta. Toisekseen minulle on tärkeää myös se, että juhlavieraat pääsevät nauttimaan ikimuistoisesta juhlasta ja ettei kenelläkään olisi kurjaa. Kolmanneksi asioiden pitää sujua myös sen verran omalla painollaan ja suunnitellusti, että parin itse ei tarvitse huolehtia juhlan kulusta. En halua hääpäivänä joutua itse enää stressaamaan häiden ohjelmasta.

K4: 3 asiaa, joita en halua häihimme?

Muutamat häät käyneenä minulle on muodostunut käsitys asioista, joita haluan häihini ja asioista, joita en halua. Yksi esimerkki asioista joita en halua, on buffet-tyylinen ruokailu. Häissä turhauttavinta on odottaa oman pöytäseurueen vuoroa ja lähteä jonottamaan lautaset ojossa vartiksi, kun puolet vieraista on juonut jo jälkiruokakahvitkin. Toisekseen en halua juhlista missään nimessä mitään ”ilmaisen viinan bileitä”, joissa alkoholi virtaa rajatta ja vieraat kuljeskelevat örveltäen Olvi III-tölkit kädessä ympäri tiluksia. Kolmantena asiana en missään nimessä halua, että häissä aletaan levittämään noloja nuoruuskohelluksia diaesityksen tai puheiden muodossa. Ne eivät kuulu tähän tilaisuuteen.

K5: Mitkä hääperinteet ovat sinulle tärkeitä?

Häissä on tottakai kyse myös perinteistä. Vaikka koenkin olevani liberaali perinteiden suhteen, on muutama perinne joista haluan pitää kiinni. Tärkeimpänä ehkä se, että haluan nähdä morsiameni ensimmäistä kertaa vasta hänen kävellessään alttarille. Haluan sen hetken olevan minulle erityinen ja ikimuistoinen. Myös kirkkovihkiminen perinteisin menoin on minulle tärkeää sen juhlallisuuden vuoksi. Kertaakaan en ole ollut häissä, joissa vihkiminen olisi tapahtunut muualla kuin kirkossa, joten kirkkovihkiminen tuntuu myös omissa häissä oikealta. Pidän tärkeänä myös onnittelujonoa, jossa pääsen varmasti tapaamaan henkilökohtaisesti kaikki häihimme kutsutut vieraat. Olen huolissani siitä, että en itse juhlassa ehtisi tavata kaikkia läheisiäni, joten onnittelujono on siksi minulle tärkeä. 

K6: Mikä olisi pahin painajaisesi häiden suhteen?

Pahin painajaiseni olisi, jos huomaisin juhlassa unohtaneeni jotain kriittistä. Pelkään unohtavani jotain, mikä pilaisi hienon ja vaivalla suunnitellun juhlan tunnelman. Erityisesti en halua unohtaa hääpäivän kannalta tärkeitä asioita, kuten ihmisten ja tavaroiden liikkumisen suunnittelun kirkosta hääpaikalle. Muutaman kerran olen nähnyt painajaisia, joissa myöhästyn omista häistäni. Myöhästyminen ei ole tapaistani, mutta ehkä unet kertovat siitä, kuinka huolissani olen asioiden sujumisesta ja esimerkiksi siitä, että unohtaisin jotain.

K7: Mistä asioista saat itse päättää hääsuunnittelussa?

Häitä suunnitellessa teemme kaikki päätökset (Venlan hääpukua lukuunottamatta) yhdessä, jotta molemmat saavat sanoa oman mielipiteensä asioihin. On kuitenkin muutamia asioita, joista minulla on vahva mielipide ja haluan että se näkyy lopputuloksessa. Moottorit ja autot ovat olleet minulle lapsuudesta asti tärkeitä, joten haluan vaikuttaa hääauton valintaan. Samoin häissä soitettavasta musiikista ja bändivalinnasta olen hyvin tarkka. Pyrin myös käyttämään omaa luovuuttani ja ATK-taitojani jonkinlaisen RSVP-sivuston luomiseen, sillä mielestäni juhliin osallistumisesta ilmoittaminen gmail-osoitteeseen tai viestin laittaminen WhatsAppiin tuntuu liian arkiselta. Aion osallistua tiiviisti myös hääleikkien ja -ohjelman suunnitteluun, joten kädenjälkeni tulee näkymään myös sitä kautta.

K8: Mikä on merkittävin panoksesi häiden järjestämisessä?

Blogin seuraajille on sanomattakin selvää, kumpi meistä on ottanut häiden suunnittelussa isomman roolin. Minun tärkein tehtäväni on tukea tässä parhaani mukaan ja osallistua päätöksentekoon kaikissa häihin liittyvissä asioissa. Kuten aikaisemmin sanoin, hääsuunnittelu on todella stressaavaa ja Venla ottaa siitä tavallista enemmän paineita. On tärkeää muistaa, että olemme tiimi ja haluan että molemmilla on hyvä mieli häiden suunnittelusta. Olen ollut myös vahvasti osallisena hääpaikan ja teeman valinnassa, koska haluan että oma tyylini näkyy hääjuhlassa. Pidän juhlista, joihin saa pukeutua hienosti ja haluan että myös meidän häidemme tyyli on klassinen ja juhlallinen. Viimeisin konkreettinen panos hääsuunnitteluun on ollut tila-auton varaaminen hääseurueellemme liikkumisen helpottamiseksi hääpäivänä.

K9: Onko hääsuunnittelussa ollut asioita, joista olette olleet eri mieltä?

Hääsuunnittelua on helpottanut se, että loppujen lopuksi meillä on ollut Venlan kanssa samanlainen visio häistämme. Tottakai näkemyserojakin tulee ajoittain, yksi niistä on ollut hääauton suhteen. Mielestäni vanha Citroen DS voisi olla täydellinen hääauto, mutta Venla piti sen ulkonäköä liian huvittavana. Etsimme siis jonkun paremmin molempien mieleen sopivan auton. Kutsuttavien häävieraiden suhteen meillä on myös ollut eroavia mielipiteitä. Minä haluan kutsua enemmän ystäviäni, kun taas Venlan vieraslista painottuu enemmän sukulaisiin. Molemmat saamme kuitenkin päättää itse kutsuttavista läheisistämme.

K10: Onko jotain mitä Venla pitää tarpeellisena, mutta sinä turhana?

Venlalla oli haaveissa lähettää hääkutsujen ohessa vastauskuoret, joiden kautta vieraat voisivat vahvistaa osallistumisensa häihimme. Idea on mielestäni hieno, mutta toteutus tuntuu hieman vaivalloiselta ja melko kalliilta. Päädyimme siis karsimaan sen toivelistalta. Emme ole vielä ehtineet tehdä päätöstä vihkitilaisuuden aikana esitettävään musiikkiin. Venlan toiveissa olisi kuoroesitys, mutta mielestäni se saattaa olla liian mahtipontista. Saa nähdä mihin lopputulokseen lopulta päädymme.

K11: Millä perusteella valitsit sulhasseurueesi?

Minulla on 6 ”sulhaspoikaa” (eli groomsman) ja lukumäärä määräytyi Venlan morsiusseurueen koon mukaan. Halusin 6 hengen sulhasseureeni koostuvan mahdollisimman monipuolisesti eri kaveripiireistä. Mukana on sekä minulle tärkeitä lapsuudenystäviä Rovaniemeltä että yliopistokavereitani kauppakorkeasta. Seurueessani on myös armeijakavereitani, jotka ovat olleet minulle hyvin tärkeässä roolissa muutettuani kotoa Rovaniemeltä Ouluun. Olen ollut heidän kanssaan aktiivisesti tekemisissä vielä vuosia armeijasta pääsemisen jälkeenkin. Olen kiitollinen siitä, että minulla on paljon valinnanvaraa ja suuri ystäväpiiri. Koen että onnistuin valitsemaan joukosta ne ihmiset, joihin voin luottaa ja joiden henkilökemiat tulevat varmasti kohtaamaan hyvin keskenään.

K12: Mitä mieltä sulhasen kauneudenhoidosta?

Tämä on osa-alue johon minun on perehdyttävä vielä lisää ennen häitä, jotta tietäisin mitä haluan. Valokuvissa tulee näyttää hyvältä, joten ainakin tyylikäs hääkampaus ja kenties jopa pieni kasvomeikki ovat paikallaan. Haluan pitää myös hyvää huolta ihostani jo hyvissä ajoin ennen häitä. Olen kuullut myös sulhasista jotka häitä varten hankkivat suihkurusketuksen, värjäävät hiuksiaan tai jopa valkaisevat hampaitaan. Minulla raja menee siinä, että en tee suuria tai pysyviä muutoksia pelkästään häitä varten vaan pyrin näyttämään hääpäivänäni parhaalta versiolta itsestäni.

Odotan innolla häitämme, mutta tehtävää on vielä paljon. Viimeistään vuodenvaihteen jälkeen on aika aktivoitua enemmän, jotta kaikki varmasti järjestyy ajallaan ja parhaimmalla mahdollisella tavalla.

Terveisin, Samu

Samu pitää myös omaa sijoitusaiheista blogiaan ja on sisällöntuottajana useammalla eri taloussivustolla. Samun kirjoituksia voit lukea täältä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s