häät · kauneus

Huomenlahjakuvaus

Mikä on huomenlahjakuvaus? Uskaltaako sellaiseen edes mennä? Mitä pitää tietää tai tehdä ennen kuvausta? Uusimmassa Häät-lehdessä oli huomenlahjakuvauksesta pieni artikkeli, jossa oli hyviä vinkkejä kuvausta varten. Ajatus huomenlahjakuvauksesta tai boudoir-kuvauksesta on pitkään houkutellut minua. Niinpä kävin itsekin tammikuun lopussa huomenlahjakuvauksessa, joka oli osa hääkuvauspakettiamme Susanna Nordvallin kanssa. Kerron hieman omasta kokemuksestani ja jaan myös muutamia kuvia tässä postauksessa!

Huomenlahjakuvausta pidetään yleensä samana asiana kuin boudoir-kuvausta. Ne eivät kuitenkaan välttämättä ole toistensa synonyymit, sillä huomenlahjakuvausta ei tarvitse välttämättä toteuttaa alusvaatteisillaan. Huomenlahjakuvia voi ottaa myös esimerkiksi aamutakissa tai lempparivaatteissa, mutta tästä on hyvä keskustella kuvaajan kanssa etukäteen, jotta vältytään sekaannuksilta ja vääriltä olettamuksilta. Yleensä kuitenkin monet morsiamet (tai sulhaset!) toivovat enemmän sensuellia meininkiä ja paljasta pintaa huomenlahjakuviinsa.

Kuva: Susanna Nordvall

Uusimman Häät-lehden artikkelissa oli listattu 5 vinkkiä boudoir-kuvaukseen. Itsekin hyödynsin tätä listausta valmistautuessani kuvaukseen ja suosittelen lukemaan artikkelin, jos harkitset huomenlahjakuvausta. Listassa ensimmäisenä mainittu valokuvaajan valinta on kaikista tärkein. Vaikka et olisi aikaisemmin tavannut valokuvaajaasi, juttelemalla ja hieman tutustumalla huomaat kyllä, kuinka hyvin tulette toimeen. Oikean kuvaajan kanssa pystyt juttelemaan rennosti myös silloin, kun seisot täysin alasti hänen edessään. Kaikki kuvaajat osaavat varmasti suhtautua kuvaukseen ammattimaisesti, mutta on myös tärkeää, että löydätte luonnollisesti yhteisen sävelen.

Toinen erinomainen vinkki oli panostaa uusiin seksikkäisiin tai hempeisiin alusvaatteisiin. Itse innostuin hommaamaan useita erilaisia asukokonaisuuksia, koska harvemmin tulee päivitettyä alusvaatelaatikkoa ja tämä oli vieläpä erittäin hyvä syy siihen. Yhteensä minulla oli neljä erilaista alusvaatesettiä, kaksi aamutakkia ja Samun valkoinen kauluspaita. Lisäksi otin mukaan asusteiksi helmikaulakorun, hunnun, stay up -sukat ja korkokengät. Kiireessä unohdin kokonaan korvakorut, mutta lopulta totesin, että en olisi niitä tarvinnutkaan. Minua myös hieman harmitti, että juuri edellisellä viikolla olin hölmösti jättänyt kihlasormukseni Malmin Korupajalle lainaan. Jouduin siis laittamaan väliaikaisen sormukseni kuvauksiin.

Paljonko huomenlahjakuvaus maksaa?

Minulle itse kuvauksesta ei tullut kuluja, koska kuvauksen hinta kuului varaamaamme hääpakettiin. Suosittelen kuitenkin menemään kuvauksiin, vaikka joutuisitkin siitä jotain maksamaan. Pienellä googlettelulla selvitin, että huomenlahjakuvauksen hinta vaihtelee 200€ – 600€ välillä. Hintaan vaikuttavat monet asiat. Sijainti (studio vs. itse valitsemasi sijainti), kuvauksen pituus (1-2 tuntia), kuvaajan ammattitaito (aloittelija vs. ammattilainen) ja valmiiden kuvien määrä.

Kuva: Susanna Nordvall

Koska en halunnut kuvauksen tapahtuvan meidän tavallisen tylsässä asunnossamme, lähdin tutkimaan erilaisia hotellivaihtoehtoja kuvausta varten. Kuvaajamme Susanna osasi suositella minulle St. George -hotellia, joten lähdin heti ensimmäisenä kyselemään sieltä. Susanna osasi myös kertoa, että heiltä saisi varattua huoneen ihan vain kuvaustarkoitukseen erikoishinnalla. Hotellista vastattiin todella nopeasti ja ystävällisesti ja he tarjosivat huonetta meille kuvauskäyttöön tiistaille klo 11-14 hintaan 70€. Tarkistin, että normaalisti huonetyyppimme hinta olisi ollut noin 350€ yhdeltä yöltä, joten tarjous oli erinomainen. En siis lähtenyt enää kyselemään muualta.

Kuva: Susanna Nordvall
Meikki: Laura Pensasmäki
Hiukset: Nelli Ruhanen

Minulla ei ollut mahdollisuutta hyödyntää koemeikkiä tai -kampausta kuvaukseen, joten varasin kauneustiimimme tekemään meikin ja kampauksen ihan vain kuvausta varten. En olisi kuvitellutkaan meneväni minnekään muualle, mutta varmasti meikin ja kampauksen tekijöitä löytyisi googlettamalla paljonkin. Kuvaukseen on tietysti mahdollista mennä myös aivan ilman meikkiä tietysti riippuen siitä, millaista tyyliä kuviin toivoo. Haluamastasi tyylistä kannattaa jutella etukäteen jo ennen kuin varaat kauneustiimiä. Kampauksesta maksoin 50€ ja kuvausmeikistä 70€. Alusvaatteisiin taisin käyttää noin 180€ ja huntuun meni noin 60€. Osa alusvaatteista oli minulla jo ennestään, joten yhteensä rahaa huomenlahjakuvaukseen meni noin 430€. Tähän voisin vielä lisätä, että haluan antaa kuvat Samulle nimenomaan lahjana, joten siihen tulee menemään vielä hieman lisää rahaa. En kuitenkaan tiedä miten sen toteuttaisin, joten lopullinen summa on toistaiseksi mysteeri.

Kuvauspäivän vaiheet

Aamu alkoi meikillä ja kampauksella klo 8.30. Olin hieman hölmösti jättänyt etsimättä mitään inspiraatiokuvia meikkiä tai kampausta varten, joten jouduin selittämään enemmän sanoin mitä halusin. Kerroin että toiveissani oli jotain vintage-henkistä lookkia ja loput jätinkin aika pitkälti Lauran ja Nellin vastuulle. Kuten aina, oli ihanaa saada olla hemmoteltavana, kun pystyin luottamaan molempien kädenjälkeen. Lauran meikattavana en ollutkaan aikaisemmin ollut ja hän loihti minulle hieman erilaisen tyylin kuin millainen oma arkimeikkini on. Oli kiva saada kuvaukseen jotain hieman erikoisempaa. Nelli taas taiteili upean vintage-henkisen kiharaluomuksen ja yhdessä meikin kanssa se toimi täydellisesti. Lyreiliassa kului yhteensä kaksi tuntia ja sitten minun oli aika lähteä kuvauksiin.

Kuva: Susanna Nordvall

Kun saavuin St. George -hotellille, Susanna olikin jo minua odottamassa. Maksoin huoneesta sovitun varausmaksun 70€ ja lähdimme katsastamaan huonetta. Se oli aivan upea! Kyseessä oli Atelier-huone, josta oli näkymä kirkkopuistoon eli kadulle päin. Aloitin esittelemällä asuvalintani ja sitten siirryimme kuvaamaan. Tunnelma ei ollut ollenkaan kiusallinen vaan Susanna rohkaisi minua ja hänen seurassaan oli todella helppo olla. Aloitimme ehkäpä helpoimmasta asusta ensin, jotta pääsisin rentoutumaan ja harjoittelemaan kuvattavana olemista. Susanna antoi neuvoja, joten en ollut ihan pihalla tai joutunut itse keksimään millainen asento tai ilme voisi olla hyvä.

Heti alkuun Susanna kysyi millaisesta musiikista pidän ja laittoi soittolistan soimaan. Tämä sai minut rentoutumaan ja loi kivaa tunnelmaa taustalle. Koska meillä oli hyvin aikaa eikä Susannakaan hoputtanut minua, ehdimme käydä lähes kaikki asut läpi. Susanna muisti aina välissä kysellä oliko minulla ideoita tai haluaisinko vielä jonkin tietynlaisen kuvan kyseisessä asussa. Olin alussa myös esitellyt lyhyesti inspiraatiokuviani, joita olisin saanut kerätä kyllä reilusti enemmän. Ne antoivat ehkä hieman viittaa siitä, mitä halusin. Luotin kuitenkin vahvasti Susannan tyyliin ja siksi en etsinyt inspiraatiokuviini mitään tiettyä tyyliä. Kuvasimme sitä mukaan kun hyvältä tuntui ja lopussa päätin rohkaistua ja pyytää jopa paria alastonkuvaa! Noin klo 13 parin tunnin kuvaamisen jälkeen olimme valmiita.

Kuva: Susanna Nordvall

Omat vinkkini huomenlahjakuvaukseen:

  • Valmistaudu kuvaukseen kuten valmistautuisit hääpäivääsi. Juo vettä kunnolla etukäteen ja tee edeltävänä iltana kosteuttava tai kirkastava kasvonaamio. Varsinkin talvella muista kosteuttaa ihoasi kunnon rasvalla. Erityisesti edeltävänä iltana sheivaamisen jälkeen (hommaa uusi terä tätä varten), jos siis tykkäät ajella karvasi.
  • Syö aamulla (ja edellisenä päivänä) jotain kevyttä, jotta vatsassasi ei näkyisi turvotusta. Rasvaiset ruoat ja alkoholi näkyvät yleensä turvotuksena sekä kasvoissa että vatsan seudulla. Harvemmin turvotusta tietenkään kuvista näkee, mutta itselläsi on itsevarmempi ja kevyempi olo kuvaustilanteessa.
  • Tee esimerkiksi Pinterestiin inspiraatiokansio meikistä, kampauksesta ja itse kuvien tyylistä. Myös erilaisia asentoja kannattaa pohtia, jos haluat toteuttaa jonkin tietyn poseerauksen.
  • Älä pelkää heittäytyä! Huoneessa on (tai pitäisi olla!) vain te kaksi ja kaikki mitä teet kameran edessä jää vain teidän kahden salaisuudeksi. Jos et pidäkään lopputuloksesta, kuvia ei ole pakko jakaa missään. Ehdota siis rohkeasti eri asentoja sen mukaan mikä tuntuu itsestäsi hyvältä.
  • Muista että kuvaus on jopa enemmän itseäsi, kuin puolisoasi varten. Hän ei kaipaa kuvia sinusta muistaakseen, että olet upea. Ota siis kuvauksesta kaikki irti, pidä hauskaa ja nautiskele lopputuloksesta. Jokainen meistä on kaunis juuri sellaisena kuin on!
  • Varaa kuvaus ajoissa, jos haluat antaa kuvat lahjaksi puolisollesi hääpäiväänne seuraavana aamuna. Kesäsesonki on kiireistä aikaa valokuvaajille, joten huomenlahjakuvausta ei kannata suunnitella sinne. On fiksumpaa hoitaa kuvaus hyvissä ajoin, jotta ehdit saada valmiit kuvat ajoissa.

Loppuun voin todeta että kuvaus oli juurikin niin hauskaa kuin kaikki joilta kysyt sinulle kertovat! Tilannetta ei tarvinnut pelätä tai jännittää ja siitä pystyi vain nauttimaan täysin siemauksin. Olin myös yllättynyt siitä, miten upealta näytin lopullisissa tuotoksissa. Vautsi tuohan on minä!

Kuva: Susanna Nordvall

Kiitos ihana Susanna tästä kokemuksesta ja näitä ihanista kuvista! En malta odottaa meidän hääkuviamme! Kannattaa käydä myös kurkkaamassa Susannan nettisivut, jotka löytyvät täältä.

Rakkaudella, Venla

P.S. Rakkaat läheiset, olisin todella kiitollinen jos ette mainitsisi näistä kuvista tai koko kuvauksesta tai edes tästä blogipostauksesta Samulle. Ideanahan on pitää se salassa hääpäivän jälkeiseen aamuun saakka. Toistaiseksi miehellä ei ole mitään hajua tulevasta yllätyksestä. 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s