häät · kuulumiset

Häät ja koronavirustilanne nyt

Monet hääbloggaajat ja -instaajat ovat somessa pohtineet tulevan kesän häiden kohtaloa, johon koronavirus on vaikuttanut. Myös meiltä ovat tutut paljon kyselleet, miten häiden kanssa käy. Kun koronaviruksen leviäminen oli vasta alussa, en uskonut että korona vaikuttaisi ollenkaan meidän häidemme järjestämiseen. Nyt tilanne on kuitenkin pitänyt arvioida uudelleen, kun häihin on kohta aikaa enää kaksi kuukautta ja rajoituksia on purettu hitaammin kuin luulin.

18. maaliskuuta alkaen kokoontumista rajoitettiin max. 10 henkeen, mikä tarkoitti siis sitä, että hääjuhliakaan ei voinut järjestää. Monet parit alkoivat suunnitella häidensä siirtämistä toukokuulta syksylle tai jopa ensi vuodelle. Kun viikot kuluivat ja ennustuksia koronatilanteesta tuli julki, myös kesä-, heinä- ja elokuulta alettiin siirtää häitä pois. Juhlapaikatkin peruivat siellä järjestettäviä tapahtumia pakottaen näin pareja siirtämään juhlaa myöhemmäksi. Onneksi monet juhlapaikat ja hääalan yrittäjät ovat antaneet pareille mahdollisuuden varata alkuperäisen hääpäivän lisäksi toisen päivän esimerkiksi ensi vuodelta.

Helsingissä suosituimmat hääpaikat varataan kesältä helpostikin jo kaksi vuotta etukäteen. Koska emme olleet ensimmäisten joukossa kyselemässä varapäivämääriä ensi vuodelta, luulen että ne mitä oli jäljellä, ovat ehtineet jo mennä aikoja sitten. Me emme siis ole edes ottaneet yhteyttä hääpaikkaamme tai muihin yrityksiin/yrittäjiin keitä olemme varanneet hääpäiväksemme 1.8.2020. Tilanne on siis johtanut siihen, että uskon että aikaisintaan saisimme siirrettyä häämme kahden vuoden päähän kesälle 2022.

4. toukokuuta julkaistussa määräyksessä kokoontumisrajoitusta nostettiin 10 henkilöstä 50 henkilöön 1. kesäkuuta alkaen. Monet päätyivät tämän määräyksen johdosta perumaan hääjuhlansa kesäkuulta. Meille tämä ilmoitus oli kuitenkin riemuvoitto. Se tarkoitti sitä, että kahden kuukauden jännityksen jälkeen pystyimme huokaisemaan helpotuksesta, sillä häät järjestettäisiin sittenkin! Nyt toivomme hartaasti tilanteen vielä parantuvan tai ainakin ettei rajoituksia enää uudestaan tiukennettaisi.

Jos tilanne pysyy siis tällaisena, voimme viettää hääjuhlaamme 50 hengen kokoontumisrajoituksen sallimissa rajoissa. Vaikka juhlaan ollaankin kutsumassa noin 150 henkeä, lupa edes 50 hengen juhlan järjestämiseen on huojentava. Vaikka vain kolmasosa vieraista saisi osallistua juhlaan, haluaisimme kovasti juhlia jo kaksi vuotta sitten päätettynä päivänä. Totesimme yhdessä, että hääjuhlan siirtäminen olisi molemmille liian iso stressin aihe ja veisi kaiken ilon hääsuunnittelusta. Suunnitelmissa on siis edelleen järjestää juhlat ihan normaalisti, jos myöhemmin kesän aikana rajoituksia höllätään lisää.

Jos kuitenkin kävisi niin, että kokoontumisrajoituksia kiristettäisiin vielä uudestaan kesän aikana, peruisimme häät kokonaan. Silloin tavoitteena olisi, että häitä ei järjestettäisi ja saisimme jo valmiiksi maksetut varausmaksut takaisin. Mikäli varausmaksuja ei olisi mahdollista palauttaa, siirtäisimme häät 2-5 vuoden päähän ja juhlisimme silloin valojen uusintaa pienemmällä porukalla. Tarkoituksena on siis, että menemme naimisiin joka tapauksessa 1.8.2020, vaikka vain perheen läsnäollessa.

Tunnen todella syvää myötätuntoa kaikkia niitä kohtaan, kenen hääjuhlaan tämä on vaikuttanut. Tuntuu epäreilulta joutua perumaan häät olosuhteiden pakosta, ilman että saa itse vaikuttaa päätökseen. Syy perumisen taustalla on kuitenkin niin tärkeä, että harmistus on vain nieltävä. Kukaan ei varmasti halua asettaa läheisiään vaaraan tietoisesti uhmaamalla rajoituksia ja altistamalla kaikki koronavirustartunnalle. Mekin toivoisimme, että kahden kuukauden kuluttua tilanne olisi taas turvallinen ja kaikki vieraamme voisivat osallistua hyvillä mielin ilman pelkoa tartunnasta.

Jäämme seuraamaan tilannetta ja kirjoittelen taas kuulumisia, kun saamme uutta tietoa aiheesta.

Rakkaudella, Venla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s