häät · kauneus

Ulkonäköpaineet häissä

Miksi hääpäivänä täytyy olla kauneimmillaan? Tämä olettamus aiheuttaa suuria paineita kaikille morsiamille, myös minulle. Ulkonäköpaineet saattavat vaikuttaa myös sulhasen mielialaan ja pahimmassa tapauksessa häiden odottamisesta ei tule mukavaa kummallekaan. Onko häät aika muodonmuutokselle vai onko se vain huono idea? Millä keinoilla saadaan aikaan muodonmuutos? Miten nämä ulkonäköpaineet vaikuttavat itsetuntoon? Nämä asiat pohdituttavat nyt kovasti.

Katsoimme yhdessä Samun kanssa myöhään eilen illalla TLC:n uutta ohjelmaa Say Yes: Wedding SOS. Ohjelmassa ideana on tehdä hääparille suuri muodonmuutos juuri ennen häitä. Esimerkiksi tässä kyseisessä jaksossa sulhaselle tehtiin karvanpoisto laserilla, silmien laserleikkaus ja uusi hiustyyli. Morsian sai rasvaimun käsiin, käsittelyn kainaloihin hikoilun estämiseen pysyvästi ja myöskin uudet hiukset. Lisäksi pariskunnalla oli personal trainer joka suunnitteli heille treeniohjelman ja terveellisen ruokavalion. Mies onnistuikin pudottamaan jopa 10 kiloa viidessä viikossa. Monesti hääparit saavat ohjelmassa myös kasvohoitoja ja hampaiden valkaisun. Näkemissäni jaksoissa lopullinen muutos on ollut aika huomattava alkuperäiseen verrattuna.

SONY DSC

Kihloihin mentyämme olen itsekin alkanut tavoitella suuria. Kuten kuka tahansa morsian, haluan näyttää erityisen kauniilta hääpäivänäni. Olen jo miettinyt kaikkia mahdollisia keinoja miten toteuttaisin haaveeni uudesta minästä. Jos rahaa olisi loputtomasti, voisin tehdä ihan mitä vain botoxista rintaleikkaukseen ja ripsenpidennyksistä uusiin hampaisiin. Jos siis haluaisin. En edes tiedä haluanko. Loppujen lopuksi vaihtoehtoja on niin paljon enkä tiedä niistä riittävästi. Kun selailin huvikseni eri kauneushoitoloiden nettisivuja, yllätyin siitä miten paljon tietyt hoidot maksavat. Silti minun olisi mahdollista muuttaa itseni hyvinkin erinäköiseksi lyhyessä ajassa.

Minulla on aina ollut todella huono itsetunto. Tiesin yläasteella olevani juurikin se stereotyyppinen muotitiedoton näppynaamainen nörtti. Ja osa ikätovereista halusi kovasti aina muistuttaa minua siitä jos satuin sen unohtamaan. Uskon sen vaikuttaneen suuresti itsetuntooni myös vanhempana. Pelkään kulkea ilman meikkiä, koska joku saattaa tuomita. Pelkään että joku huomaa pienet selkämakkarani tai juurikasvun hiuksissa ja kritisoi sitä. Kaikki tämä häähössötys morsiamen ympärillä saa välillä jäykistymään pelosta. Entä jos en olekaan niin kaunis hääpäivänä mitä muut olettavat? Ja kaiken sen pelon taustalla on vieläkin suurempi pelko: entä jos en itse koe itseäni kauniiksi hääpäivänä ja pilaan kaiken itseltäni?

SONY DSC

Painonpudotus on monesti se, mikä monella morsiamella on mielessä. Itsekin kauan sitten toivoin olevani elämäni huippukunnossa kun häiden aika tulisi. Olenkin aloittanut laihduttamisen kuntoilun lisäämisellä ja ruokavaliomuutoksella. Kuntoilu alkoi treenamalla syksyn 10 kilometrin juoksuun, jonka toteutinkin ja mistä olen edelleen hyvin ylpeä. Lisäksi olen lisännyt viikottaisen kuntoilun osaksi arkeani. Koska en tykkää käydä salilla, kuntoilen kotona tehden erilaisia liikesarjoja. Ruokavalion suhteen en ole menestynyt ihan yhtä hyvin. En yleensäkään syö epäterveellisesti vaan ihan perus kotiruokaa, mutta sokerittomalla ruokavaliolla en onnistunut kestämään enempää kuin kolme viikkoa. Tähän mennessä olen elokuun lopusta asti pudottanut painoa vasta 5 kiloa. Olin jo tähän ryhtyessäni normaalipainoinen, joten en olettanutkaan suurta muutosta. Aikaa on vielä, joten en ole luopunut täysin toivosta.

Tällä hetkellä tuntuu kuitenkin siltä, että tulen näyttämään hääpäivänäni tismalleen samalta kuin nyt, mutta vain isoon valkoiseen mekkoon puettuna. Se ei välttämättä kuulosta huonolta, mutta ei ole silti tavoitteeni. En ole koskaan täysin ymmärtänyt sitä, miksi morsiamet sanovat haluavansa näyttää itseltään, mutta vain sädehtivämmältä. Koska en ole koskaan erityisemmin pitänyt siitä, miltä näytän, en toivoisi näyttäväni itseltäni vaan joltain paljon upeammalta naiselta.

SONY DSC

Tärkein muutos, jonka haluan toteuttaa, on hampaiden valkaisu ammattilaisella. Hampaani ovat ajan myötä kellastuneet vähitellen, mikä on mielestäni epäreilua, sillä en edes juo kahvia tai polta. Teetä juon, mutta en liikaa ja ainoastaan syksyllä ja talvella. Hampaiden valkaisu on helppo ja kivuton toimenpide, joskaan ei maailman halvimmasta päästä. Muita toimenpiteitä, joita olen harkinnut ovat ripsenpidennykset, suihkurusketus, sokerointi ja kasvohoidot. Aion kuitenkin odottaa lähemmäs häitä ennen kuin päätän haluanko oikeasti toteuttaa näitä. Kasvohoidot ovat ehkä listallani toiseksi tärkeimpänä. Kuten mainitsin aiemmin, minulla oli nuorempana melko huono iho. Monet ovat kokeneet paljon pahempaa, mutta ulkonäköni oli minulle silti suuri huolenaihe koko yläasteen ja lukion ajan. Tilanne on paljon parempi nykyään, mutta näen itseni yhä näppynaamaisena ja jos yksikin näppy ilmaantuu, koko viikko on pilalla. Viime aikoina niitä on taas ollut tavallista enemmän, joten se taisi inspiroida minua myös ehkä kirjoittamaan tätä blogia. Ehkäpä kunnon tehokuuri kasvoille kosmetologilla ennen häitä saisi ne taas hehkumaan terveyttä.

Minusta tuntuu, että sulhasella ei ole yhtä suuria paineita näyttää hyvältä, koska usein huomio on morsiamessa. Yksi todella hyvä syy siihen on myös se, että joka kerta kun mies laittaa puvun päälleen, naiset huokailevat ihastuksesta. Hyvin istuva puku, siistitty parta ja puhtaat hiukset on kaikki, mitä sulhaselta vaaditaan. Täytyyhän miehilläkin kuitenkin olla ulkonäköpaineita, eikö? Ihmisiähän hekin ovat. Tai ehkä miehiä ei kiinnosta se, mitä muut heistä ajattelevat. Minusta tuntuu, että he osaavat ottaa rennommin ja nauttia itse päivästä. Ehkä itsekin pitäisi. Onko tämä minun ulkonäköstressini edes normaalia?

Hassua on, että kulttuurikin vaikuttaa tähän. Amerikassa (eli televisiossa) morsiamet ovat hyvin laitettuja ja häihin ja morsiamen ulkonäköön laitetaan paljon enemmän rahaa. Siellä häämekot maksavat kymmeniä tuhansia dollareita! Suomessa ja muissa Pohjoismaissa on aina arvostettu luonnonkauniita naisia, joilla on siniset silmät ja vaaleat pitkät hiukset. Nykypäivänä boho-häätrendi on kasvattanut luonnollisuuden arvostusta vielä entisestään. Häämeikki tehdään usein itse ja se on monella tapaa hyvin luonnollinen. Juurikin sellainen ”no-makeup” makeup look ja tavoitteena on näyttää itseltä, mutta vain vähän paranneltuna. Valitettavasti minulla ei ikinä riittäisi itsetunto siihen. Tarvitsen kunnon kerroksen meikkiä ja haluan näyttää kunnolla laitetulta.

SONY DSC

Onneksi minulla on vielä aikaa tehdä suuria päätöksiä ja muuttaa elämääni terveempään suuntaan. Haluan tottakai muutosten olevan pysyviä ja kestävän pitkään häiden jälkeenkin. Ja olen iloinen siitä, että minulla on ihana rakastava kihlattu, joka jaksaa kannustaa loputtomasti ja kertoa että olen ihana silloinkin kun ei tunnu siltä. Ja aion vielä todistaa noille yläasteajan kiusaajille ja nuorelle itselleni, että se kauneus tulee sisältä eikä ole mitään syytä tuntea oloaan yhtään vähempää kuin upeaksi ihan joka päivä.

Rakkaudella, Venla

6 vastausta artikkeliin “Ulkonäköpaineet häissä

 1. Huuu olipa vahva teksti. Kiitos, että kirjoitit noin avoimesti. Surulliseksi vetää, että nuoruusvuosien kiusaaminen on päässyt jättämään noin pahan naarmun itsetuntoon ja suhteeseen omaan ulkonäköön. Varsinkin, kun olet todella kaunis nainen! Et ole varmasti pettymys tasan kenellekään hääpäivänä, vaan aivan jumalaisen upea morsian kauniissa valkoisessa puvussa. Voimia näiden asioiden käsittelyyn! Lupaa, ettet anna näiden kaikkien muiden silmistä järjettömien murheiden pilata hääsuunnitteluaikaa ja hääpäivää. ❤

  Liked by 2 people

  1. Voi kiitos paljon kauniista sanoista! Ihana saada tukea toiselta morsiamelta. Ja haluan myös vakaasti uskoa että lopulta se hääinnostus vie mennessään enkä murehdi enää ulkonäköasioista. Nautin kuitenkin suunnittelusta niin kovasti! Kiitos vielä, sanasi merkitsevät paljon! ❤

   Tykkää

 2. Oot todella rohkea kun uskallat kirjoittaa näistä asioista ja tuntemuksistasi näin avoimesti. Toivottavasti uskallat myös häiden lähestyessä, ja etenkin hääpäivänä, olla yhtä rohkea ja luottaa itseesi ja ulkonäköösi. Kuten Kristakin sanoi, olet todella kaunis!
  Toivon, että pystyt arvostamaan saavuttamiasi asioita. Esim painonpudotushan on edennyt aivan mieletöntä tahtia, kun usein puhutaan 0,5-1 kg pudotuksesta kuukautta kohden. Se ei siis ole ”vasta”, se on ”jopa”. 🙂
  En tarkoita olla tungetteleva, mutta vinkkaan tässä sellaisesta kuin 5x miksi -harjoitus. Ehkä tää on jo entuudestaan tuttu, ehkä ei, mutta tää on tosiaan itselleni liikunta-alalta tuttu. Eli kun on jokin tavoite (esim. laihdutus), kysytään itseltä miksi sen asian saavuttaminen on tärkeää (haluan olla yhtä vaatekokoa pienempi), jonka jälkeen kysymys toistetaan (miksi haluan olla yhtä vaatekokoa pienempi – haluan, että näytän paremmalta) ja tätä kysymys-vastaus ketjua jatketaan noin viiden kysymyksen verran, kunnes löytyy se perimmäinen syy tavoitteelle ja muutokselle.
  En tosiaan tarkoita tungetella, tää on vaan sellanen harjoitus mitä oon itse välillä käyttänyt omiin ongelmatilanteisiini, ja oon kokenut että tästä on apua. Toisaalta, kuten itsekin tossa tekstissäsi sanoit, voi käydä niin, että vaikka kuinka muuttaisit ulkonäköäsi, saatat silti kokea itsesi hääpäivänä epäviehättäväksi (vaikka olisi hampaat ja ripset laitettu, kosmetologilla käyty ja meikki ammattilaisrn tekemä). Ehkä toi harjoitus vois olla avuksi siihen, että pystyisit löytämään ne itsellesi tarpeelliset jutut, jotta hääpäivänä voisi oikeasti olla sellainen olo, että on vähintäänkin riittävän hyvä, ehkä jopa vähän parempi. 🙂
  Anteeksi megapitkästä tekstistä, ymmärrän jos et halua näin pitkää vastausta tähän kommenttiketjuun jättää. Mutta koska olen itse tuosta harjoituksesta saanut apua, toivon, että siitä olisi iloa myös siulle.

  Liked by 1 henkilö

  1. Vau tuohan on tosi hyvä vinkki ja varmasti tulen käyttämään tuota harjoitusta jatkossa! Kiitos ihanasta kommentista! Ja höpön höpön tottakai haluan jättää kommentin näkyviin. Siitähän saattaa olla apua kaikille muillekin. 🙂 On kyllä mahtavaa saada tällaista tukea hääblogiyhteisöltä!

   Tykkää

 3. ”Entä jos en olekaan niin kaunis hääpäivänä mitä muut olettavat?- entä jos en itse koe itseäni kauniiksi hääpäivänä ja pilaan kaiken itseltäni?”

  Olen saatellut useita ystäviäni avioliiton satamaan, jotkut meikkaajalla tyyliä: ”Millaista meikkityyliä haluatte?” – ”Kaunis!” Toiset mallia: ”jos mä usein oon ilmankin meikkiä, kyllä mä nyt itteni voin meikata” Ja sitten yksi etsi käsiinsä kaupungin parhaana pidetyn meikkitaiteilijan.

  En seuraa niin paljon meikki trendejä että osain antaa ammattimaista arviota meikeistä. Mutta on minulla silti silmät päässä. He olivat kaikki kauniita, niin ’kauniita kuin morsian’. Tässä välissä pitänee myöntää että arvostan myös sisäistä kauneutta, joten se voi vaikuttaa tuomiooni, mutta kyllä, väittäisin silti että se on päivä, jona he näyttivät kauniimmilta kuin koskaan. Miksi? No, tietysti heillä kaikilla oli päällään huolella valittu asu, joka istui heille. Heidän kaikkien meikkaaja oli tehnyt parhaansa. Mutta syy joka kaunisti heidät, oli yksinkertaisempi. Jos näytän sinulle kuvan unelman kauniista cat-walk mallista, kuvailisitko häntä sanoilla ”kaunis kuin morsian” – ai et. Miksi? Koska sillä viitataan juuri tietyn tyyppiseen kauneuteen.

  Siihen sisäiseen hehkuun joka uhkuu ulos naisesta joka sinä päivänä toteuttaa haaveensa. Hän saa omakseen sen maailman tärkeimmän ja ihanimman ihmisen. Hän on odottanut sitä, tehnyt töitä sen eteen ja nyt se tapahtuu. Katsokaa nyt tuo tuossa vieressä on mun! Tää on mun päivä.

  Asiaa toki auttaa se että hänelle tärkeät ihmiset ovat kokoontuneet kertomaan hänelle miten onnekas ja onnellinen hääpari on. Ja prinsessaksi pukeutumisella on varmasti osansa. Samoin kuin sillä omalla kullalla ihan törkeen hyvännäköisessä puvussa. Eikä sekään tietysti haittaa, että kaikki kampaajasta morsiusneitoihin ja jopa anoppiin kommentoivat ”Oih, oletpa kaunis!” Tässä yhteydessä kehottaisin miettimään morsiusneito valintaasi tarkasti, nainen joka oikealla hetkellä sanoo pienen kehun, voi joskus pelastaaa koko päiväsi.

  Kylmä totuus on että jos luulet näyttäväsi kauniilta ja hehkut onnea, näytät kauniilta. Muista ettei kukaan halua sanoa ”ei” morsiuuspuvussa olevalle naiselle. Voit hyvillä omillatunnoilla pyytää päästä lukittujen ovien taakse, pyytää kaveriasi hakemaan naulakkoon unohtuneen tavaran, tai vaikka ohitella kotipizzan jonossa jatkoilla. Kaikki katsovat sinua, mutta silleen hyvällä tavalla, nauti!

  Mitä tulee ulkonäön muokkaukseen ennen häitä, järkevissä määrin kannatan sitä. Se on kuitenkin päivä, jona teistä otetaan paljon kuvia, ja olisi kiva että kuvat onnistuvat, eikä niihin jää sinua häiritseviä asioita. Toisaalta en kannata suurta muodonmuutosta juuri ennen häitä. Muista aina että häät eivät ole päämäärä, vaan alkupiste teidän yhteiselle matkallenne. Kihlattusi ihastui aikanaan sinuun juuri sen näköisenä kuin olit, haluat hänen varmaan tunnistavan sinut alttarilla. Tulevien vuosien ja vuosikymmenten aikana teidän ulkonäkönne taas muuttuu, joten onko sen yhden päivän ulkonäkö niin iso asia. Te olette yhdessä, saitte toisenne, rakkautta on ilmassa ❤

  Tykkää

  1. Vau olipa paljon fiksuja ajatuksia! Minulle on aiemmin ollut mysteeri, että mistä tuo ”kaunis kuin morsian” -look tulee, mutta näinpä se taitaa olla, että sisäinen hehku sen aiheuttaa. Ja kuten sanoit, eihän sitä voi olla olematta onnellinen kun saa rakkaansa omakseen ja nauttia prinsessapäivästä. Ja silläkin on varmasti vaikutusta, että ympärillä ovat kaikki rakkaat ihmiset juhlistamassa meidän rakkautta. Kiitos paljon ihanasta kommentista! Tämä antaa voimia ja uskoa siihen, että kaikki tulee olemaan täydellistä vaikka ei olisikaan. Kuka morsian edes huomaisi vaikka joka ikinen asia menisi pieleen kun koko päivä hehkuu onnea ja rakkautta?

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s