häät

Hääperinteet, joita et varmasti kadu häissäsi

Tämä blogipostaus on jatkoa postaukselle, jossa listasin kaikki ne perinteet, joita emme aio sisällyttää omiin häihimme. Moni perinne on meidän häihimme liian vanhanaikainen tai mielestäni täysin tarpeeton. Jotkin perinteet ovat kuitenkin meille tärkeitä, joten halusimme pitää ne osana hääpäivää. Seuraava listaus on siis hääperinteistä, jotka eivät ole liian vanhanaikaisia ja rikastuttavat hääpäivääsi.

1. Morsiamen saattaminen alttarille

Tämä on mielestäni vihkitilaisuuden tärkein kohta ja tärkein hääperinne. Kyseessä on siis se hetki, kun morsian ja hänen isänsä kävelevät yhdessä alttarille. Olen nähnyt myös häitä, joissa hääpari kävelee alttarille yhdessä tai morsian kävelee kohtaamaan sulhasen yksin. Se kun isä (ja/tai äiti!) saattaa morsiamen alttarille on kuitenkin niin erityinen hetki, että se vie voiton tästä vähemmän perinteisestä tavasta. Minulle perhe on erittäin tärkeä osa hääjuhlaa ja haluan ehdottomasti pitää kiinni tästä perinteestä. Ja onhan se aina liikuttavaa, kun morsian kävelee alttarille isänsä kanssa. Myös tähän perinteeseen liittyvä ajatus siitä, että isä luovuttaa tyttärensä aviomiehelle, on kaunis vaikkakin myös vanhanaikainen.

2. Ensikohtaaminen alttarilla

First look vai ei? Mielipiteet jakautuvat tämän perinteen kohdalla puoleen ja toiseen. Mielestäni ei ole oikeaa tai väärää tapaa tehdä tätä. Kihlattuni Samu sanoi jo aikoja sitten ettei missään nimessä halua ensikohtaamista ennen vihkiseremoniaa. Minustakin tuntui, että halusin vihkimisen menevän perinteisellä kaavalla niin, että emme näe toisiamme hääpäivänä ennen kuin vasta vihkiseremoniassa. Tämän perinteen kohdalla jokaisen kannattaa toimia juuri niin kuin tuntuu parhaalta, ettekä varmasti kadu kumpaakaan päätöstä.

3. Alkumalja

Tämä perinne on meille tärkeä siksi, että järjestämme häät täysin omin avuin. Haluan siis myös toivottaa vieraat tervetulleeksi häihimme itse, koska se tuntuu henkilökohtaisemmalta. Vielä perinteisempi versio tästä perinteestä on se, että morsiamen vanhemmat tai nykyisin seremoniamestarit (bestman ja kaaso) toivottavat vieraat tervetulleeksi. Olen kuitenkin ylpeä siitä, että järjestämme häät ihan itse kaikille rakkaillemme ja läheisillemme, joten haluan olla itse pitämässä alkumaljaa. Tässä saamme myös tilaisuuden kiittää tärkeitä ihmisiä ja kertoa lyhyesti juhlasta, jos se on tarpeellista. Vaikka nuorempana olin ujompi, en nykyään jännitä suurelle yleisölle puhumista. Alkumaljan nostamisella ja puheen pitämisellä nostan taakan myös seremoniamestareidemme harteilta.

4. Morsiuskimpun heitto

Tähänkin perinteeseen minulla liittyy vahvoja tunteita, joten haluan ehdottomasti pitää sen osana hääjuhlaamme. Tämä perinne on yksi omista suosikeistani ja häissä odotan aina innolla kimpun heittoa. Tilanteesta saa myös hauskoja kuvia, joten en halua luopua niistäkään. En vielä tiedä tarkalleen käytämmekö meidän häissämme heittokimppuna aitoa kimppua vai tekokimppua. Vaihtoehtoisesti tässäkin voisi olla luova ja keksiä heittämiseen jotain muuta kuin kukkakimpun.

5. Kirkkohäät

Minulle oli erittäin tärkeää ja alusta asti itsestäänselvää, että häämme järjestetään kirkossa. Olin itse asiassa päättänyt haluavani kirkkohäät jo silloin, kun olin vielä todella nuori ja haaveilin unelmieni häistä. Kirkolla on minulle tärkeä merkitys, joten halusin pitää vihkitilaisuutemme siellä. Meidän vihkitilaisuutemme järjestetään Helsingissä Johanneksenkirkossa, jonka olen esitellyt aikaisemmassa blogipostauksessani täällä. Ihastelen kyllä usein kuvia merenrantahäistä tai metsän keskellä järjestettävistä vihkitilaisuuksista. Niissä on myös tietyllä tapaa erityinen tunnelma. Olisi mukava päästä joskus järjestämäään sellaisia häitä jollekin toiselle.

6. Jotain vanhaa, uutta, lainattua ja sinistä

Vaikka tällä perinteellä ei olekaan sen syvällisempää merkitystä, se on mielestäni herttainen perinne. Tämä ei ole edes alkujaan suomalainen perinne, mutta meidän häämme eivät muutenkaan tule muistuttamaan perinteistä suomalaista hääkaavaa. En ole vielä ehtinyt päättää mistä hankin kaikki nämä esineet, mutta metsästys on käynnissä.  Olen kyllä todella tarkka pienimmästäkin yksityiskohdasta, joten jotain vanhaa ja lainattua saattaa olla vaikeampi löytää. En myöskään erityisemmin pidä sinisestä eikä se kuulu hääteemamme väreihin, mutta pidän tästä pienestä haasteesta.

P.S. Kansikuvan nimettömässä sormessa on äidin vihkisormus. Minulle tulee ihan oma vihkisormus, joten kuva ei varsinaisesti liity aiheeseen. Meillä ei ole tietääkseni kulkenut suvussa vanhoja vihkisormuksia, mutta olisi ihana saada jotain sellainen sukukalleus.

7. Pukukoodi

Meille sekä oma että vieraiden pukeutuminen on todella tärkeä yksityiskohta hääjuhlassa. Morsiamen asu tulee olemaan perinteinen huntuineen kaikkineen, koska haluan tuntea itseni oikeaksi morsiameksi sinä päivänä. Tämähän on tietenkin yksilöllistä ja jokainen tuntee itsensä morsiameksi eri tavalla. Sulhasen asu ei tule olemaan ehkä kaikista perinteisin hääpuku, sillä olemme harkinneet smokkia hääasuksi. Vaikka tämä on hieman perinteiden vastaista, se on nykyään myös todella suosittua. Koska panostamme itse asuihimme, haluamme myös vieraidemme kunnioittavan juhlaamme pukeutumalla juhla-asuun. Ei siis kesämekkoja ja farkkuja, kiitos!

Rakkaudella, Venla

4 vastausta artikkeliin “Hääperinteet, joita et varmasti kadu häissäsi

 1. Se, että isä taluttaa morsiamen alttarille, ei ole suomalainen eikä edes pohjoismaalainen hääperinne. Suomessa ja Ruotsissa vanha alkuperäinen tapa on ollut, että pariskunta kävelee yhdessä alttarille, tasa-arvoisina. Tämä morsiamen luovuttaminen on 1900-luvun aikana jenkkielokuvista hiljalleen valunut tänne. On siis moderni tapa, ei niinkään vanhanaikainen.

  Tykkää

  1. Niin aika monethan näistä perinteistä eivät ole alunperin suomalaisia. Ehkäpä ”perinne” ei ole niiden tapauksessa sitten oikea sana vaan ennemmin ”tapa” tai ”tottumus”. Modernia tämä tapa ei ehkä suomalaisessa hääkulttuurissa kuitenkaan enää ole, sillä aika monelle morsiamen saattaminen alttarille on jo jopa itsestäänselvä tapa.

   Tykkää

 2. ”Ei siis kesämekkoja ja farkkuja, kiitos!” Farkut ymmärrän, että ei, mutta mitä mahdat tarkoittaa tässä yhteydessä kesämekoilla? Eikö kesähäihin juuri kesämekko ole sopiva asu? Vai iltapuvussa/tanssiaispuvussako pitäisi tulla paikalle?

  Tykkää

  1. Kesämekolla viittaan ehkä enemmän rantamekkoon 😊 Ja tietysti riippuu täysin siitä, millainen kesämekko on kyseessä. Hääjuhlissakin on yleensä tietty (hääparin määrittämä) pukukoodi, jota vieraiden kuuluisi kunnioittaa. Ehkäpä meidän kesähäissä ei nyt missään iltapuvuissa tarvitse tulla paikalle

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s