häät

Vihkiseremonia

Kaikki artikkelin kuvat: Susanna Nordvall

Minulle oli alusta asti tärkeää saada mennä kirkossa naimisiin. Koska pääkaupunkiseudun kirkot eivät olleet meille entuudestaan kovin tuttuja, päätimme valita sen, mikä sopi tyyliimme parhaiten. Niimpä päädyimme valitsemaan Johanneksenkirkon vihkikirkoksemme. Kirkko piti varata jo yli vuosi ennen häitä pääkaupunkiseudun kirkkojen kesän 2020 vihkiaikojen yhteisessä valinnassa. Saimme juuri sen ajan juuri siihen kirkkoon, mitä olimme toivoneetkin. Vihkiajat on sijoitettu tunnin välein, mutta varsinaiseen vihkiseremoniaan meille oli varattu aikaa vain 30 minuuttia. Aluksi se tuntui liian lyhyeltä ajalta, mutta lopulta saimme sen juuri ja juuri riittämään.

Keskustelimme vihkikaavasta ja vihkimisen kulusta etukäteen vihkikeskustelussa pappimme kanssa noin kaksi viikkoa ennen häitä sekä suntion kanssa Johanneksenkirkolla häitä edeltävänä päivänä vietetyissä harjoituksissa. Olen todella tyytyväinen, että päätimme pitää harjoitukset, joissa koko hääseurue ja vanhempani olivat paikalla juuri ennen hääpäivää. Pystyin paremmin luottamaan siihen, että tiedän mitä meidän kuuluu tehdä ja että kaikki hääseurueeseen kuuluvatkin tietävät miten seremonia tulee menemään. Tietysti vihkiseremonia ei ole ollenkaan monimutkainen ja uskon että siitä selviää hyvin ilman minkäänlaisia harjoituksia. Itselleni sain kuitenkin tällä mielenrauhan.

Vihkiseremonia alkoi hääseurueemme kulkueella häämarssimme Pachelbel – Canon D in Major tahtiin. Samu seisoi jo valmiiksi alttarilla odottamassa papin kanssa. Olimme asettaneet kaason ja bestmanin (eli joukosta valitsemamme ”maid of honor” ja ”bestman”) ensimmäiseksi ja siitä eteenpäin loput pituusjärjestykseen. Hääseurue kulki siis käytävää pitkin pareittain ennen minua ja isääni. Ennen liikkeelle lähtöä minä ja isäni pidimme pienen tauon, jotta väliin jäisi sopivasti tilaa kun lähdimme kävelemään käytävää pitkin. Koska olimme tulleet kirkolle 5 minuuttia myöhässä, ehdimme vain nopeasti järjestäytyä ennen kuin musiikki alkoi jo soimaan.

Siitä hetkestä asti kun pääsimme kirkolle vihkiseremonian loppuun saakkaa minulla oli itku kurkussa. Aamulla laittautuessa ja hädissään liikkeelle lähdössä en ollut ehtinyt jännittää. Ja kun ajomatka kirkolle kesti vain 5 minuuttia, ehdimme lyhyesti vain panikoida myöhästymisestä ennen kuin seremonia jo alkoi. Siinä juuri kun musiikki alkoi soida, tunsin jännityksen nousevan huippuunsa ja purkautuvan. Siksi aloin vetistellä jo ennen kuin lähdimme kävelemään käytävää pitkin. Canon oli nappivalinta häämarssiksi, koska se nosti tunnelmaa entisestään. En voisi olla tyytyväisempi tähän valintaan.

Koska rakastamme molemmat musiikkia, meille oli tärkeää saada esiintyjä vihkiseremoniaan. Fiksuinta mielestämme oli tilata samantien kaksi kappaletta esiintyjältä, jos sellainen varattaisiin. Itse halusin alunperin esitykseen laulun, viulun ja pianon. Venytimme esiintyjän valintaa liian myöhään ja lopulta meinasimme jäädä ilman esiintyjää. Parhaaksi kanavaksi löytää mieluisa esiintyjä kirkkoon ilmeni Facebookin Häät 2020 Pääkaupunkiseutu -ryhmä. Joka vuodelle on oma ryhmänsä ja suosittelen vahvasti omia häitään suunnitelevalle tällaiseen ryhmään liittymistä. Me laitoimme avointa kyselyä ryhmään vapaista esiintyjistä hääpäivällemme ja saimmekin useita tarjouksia. Niistä valikoitui yksi laulu-piano duo ylitse muiden.

Luisa Metsälällä on lauluääni kuin enkelillä. Louisa esiintyy yleensä yksin tai voi myös tarvittaessa ottaa mukaansa pianistin tai kitaransoittajan. Yksistään Luisan veloitus oli 200€/2 kappaletta ja pianistin kanssa tuplat. En siis saanut viulistia, mutta en sitä jäänyt kyllä kaipaamaankaan. Saimme toivoa kaksi mitkä tahansa kappaletta, joten valitsimme toiseksi yleisesti suositun häissä soitettavan kappaleen Train – Marry Me. Toinen kappale oli henkilökohtaisempi, koska Katy Perry on suosikkilaulajani. Häneltä oli juuri aikaisemmin samana kesänä julkaistu hääaiheinen kappale Never Worn White, jonka pyysimme Luisaa esittämään. Molempien kappaleiden aikana itkin kuin vesiputous ja en voisi enempää suositella Luisaa.

Halusin sisällyttää vihkiseremoniaan myös Raamatun tekstin luvun, koska halusin seremonian tuntuvan persoonallisemmalta. Tekstinluku kuuluu normaalistikin vihkikaavaan ja persoonallisen siitä tekee se, että joku vihkiparin läheinen lukee sen. Olimme valinneet lukijaksi siskoni Milkan, joka luki perinteisen Korinttilaiskirjeen tekstin Raamatusta. Olisin alunperin toivonut jotain toista tekstiä, mutta pappi suositteli vahvasti tätä, joten menimme sitten sillä. Koko vihkiseremonia sujui ilman minkäänlaisia ongelmia lukuunottamatta tätä kohtaa. Olimme sopineet papin kanssa tekstinluvusta etukäteen, mutta hän luuli että meillä olisi teksti mukanamme. Me emme olleet osanneet ottaa tätä huomioon, joten Milka joutui lainaamaan Raamattua papilta tekstinluvun ajaksi.

Toinen tapa sisällyttää läheisiämme juhlaan oli valita yhteislauluksi joku virsi. Valitsin itselleni tutun Nousta Sain Aamun -virren, joka ei ollutkaan niin yleisesti tunnettu kuin olin luullut. Ihanat morsiusneitonikin harjoittelivat sitä tunnollisesti etukäteen ja olen iloinen että saimme mahdutettua tämän vihkikaavaamme. Vihkiseremoniaan kuului siis musiikin ja tekstinluvun lisäksi perinteiset puheosuudet, jotka ovat yleensä samat kaikissa vihkiseremonioissa. Sanoimme toisillemme ”tahdon” ja se hetki tuntui tietysti erityisen merkitykselliseltä.

Vihkiseremonia jäi itselleni mieleen koko päivän kohokohtana. Se oli alusta loppuun asti todella tunteikas ja olen todella iloinen valitsemistamme kappaleista. Häämarssi, esiintymiskappaleet ja yhteisvirsi oli kaikki valittu ihan nappiin. Poistumismarssina meillä Mendelssohnin häämarssi, jonka tahtiin kävelimme yhdessä alttaria pitkin. Kirkon portailla morsiusneidot ja sulhaspojat jakoivat riisi-laventelisekoitusta, jota vieraat pääsivät heittämään kun astelimme ulos. Hääautoksi Samu valitsi meille Jaguar XJ 8:n, joka oli vuokrattu Taksi Jantunen Oy:ltä. Ihanan tyylikäs valinta!

Rakkaudella, Venla

2 vastausta artikkeliin “Vihkiseremonia

  1. Ihanalta kuulostaa teidän vihkiseremonia, ja Johanneksen kirkko on aivan upea! Itseä jotenkin mietityttää vielä haluanko häät kirkossa vai ei. Sen mitä olen ihmisiltä kysellyt niin ovat sanoneet, että kirkkohäistä saa persoonallisemmat kuin jos menee vaan maistraatissa naimisiin. Varsinkin puheesta monet ovat sanoneet, että pappi puhui kauniisti eikä ollut vain sellaista ”yleistä lätinää”. Miten teillä, oliko puhe mielestäsi ns. tehty teille ja teitä ajatellen?

    Tykkää

    1. Hei kiitos kommentista ja anteeksi että en ole muistanut vastata! Itse olen sitä mieltä, että molemmista tilaisuuksista saa halutessaan persoonallisen. Kyllähän siviilivihkimisestä saa todella ihanan, jos ei siis puhuta siitä virallisesta vihkimisosuudesta, joka toteutetaan maistraatissa. Virallisen osuudenhan voi toteuttaa vaikka toisena päivänä ja häissä pitää kaunis erillinen vihkiseremonia. Mutta siis tuo kirkkovihkiminenkin riippuu niin papista. Meidän pappi ei tehnyt sitä perinteistä, että olisi kysellyt sen kummemmin meistä eli meillä ei ollut sitä ”kysyessäni Venla sinulta sanoit että Samu on blaa blaa…”. Eli en koe että olisi ollut siinä mielessä kovinkaan persoonallinen. Suosittelen menemään sillä, kumpi tuntuu sinusta enemmän ”omalta”. 🙂

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s