häät

Häämenu ja jälkiruokapöytä

Kaupallinen yhteistyö: Tårta på Tårta

Kaikki artikkelin kuvat: Susanna Nordvall

Ruokailu on mielestäni yksi häiden tärkeimmistä kohdista ja odotin sitä innolla. Halusimme luoda menun, joka olisi raikas ja meidän näköisemme. En pidä itseäni enkä puolisoani nirsona, mutta halusin silti jotain muuta kuin ”tavallista” hääruokaa. Hääruoan suunnittelussa on kuitenkin tärkeää, että kaikille vieraille löytyy jotain mieluisaa. Jälkiruokaa odotin jopa enemmän kuin pääruokaa siitä asti, kun aloitimme hääkakun suunnittelun. Ranskalaistyylistä teemaamme mukaillen tilasimme Tårta på Tårtalta hääkakun lisäksi macaron-leivoksia, jotka olivat ihana lisä jälkiruokapöytään. Häiden jälkiruoka-buffet onkin aina ollut tällaisen sokerihiiren unelma.

Jo varhaisessa vaiheessa päätimme, että haluamme hääruoan tarjoiltavan suoraan pöytiin. Se oli meille toimivampi vaihtoehto, sillä kutsuttujen vierasmäärä oli niin korkea, että buffet-pöytää olisi ollut hankala saada mahtumaan tilaan. Lisäksi halusimme välttää ihmisten jonottamista ja pujottelua pöytien välissä täysien ruokalautasten kanssa. Pidin myös ajatuksesta, että pöytiintarjoilu toisi juhlaan hienostunutta tunnelmaa, koska se on melko harvinaista suomalaisissa häissä. Se, että Hirvihaaran kartano tarjosi tällaista vaihtoehtoa, oli taas yksi syy lisää siihen, miksi päädyimme valitsemaan sen juhlapaikaksemme.

Alkuruoka: Punajuurta, kurpitsansiemenpestoa ja aurajuustomoussea
Ruoan kanssa tarjoiltiin Talon valko- tai punaviiniä

Normaalisti koronattomana aikana kartano järjestää keväisin yhteisen häämenun maistelutilaisuuden kaikille sen kesän hääpareille. Koska tämä tilaisuus oli peruttu, jouduimme suunnittelemaan menun ns. ”tyhjästä”. Se ei ollut varsinaisesti ongelma, sillä halusimme yksinkertaisia ja helppoja makuja menuumme. Ensimmäisessä häätapaamisessa kartanolla mukana oli kartanonjohtaja Nina ja kokkimestari Henri. Kerroimme lyhyesti omista mieltymyksistämme, häidemme teemasta ja toiveistamme menun suhteen. Sen pohjalta saimme ensimmäisen ehdotelman menusta. Hioimme sitä vielä hieman sähköpostin välityksellä ja lopulta loimme yhdessä mielestäni täydellisen menun.

Tässä on rajattu kuva varhaisesta häämenukortin luonnoksesta, jonka Havu ja Helmi suunnittelivat osaksi kutsua sekä kattausta:

Meidän menumme toimi niin, että kaikki saivat saman alkuruoan ja jo ilmoittautumisen yhteydessä vieraat saivat valita kahdesta pääruoasta mieluisamman. Toiseksi pääruoaksi halusin ehdottomasti lohta. Se on aina ollut oma suosikkini kun käymme ravintolassa ja lisäksi sitä on vaikea pilata. Toiseksi vaihtoehdoksi päätimme valita härkää, joka on juhlava valinta ja sopii niille, jotka eivät pidä kalasta tai voi syödä sitä. Tietysti vaihtoehtona oli myös vegaanimenu. Eniten menussamme rakastin sitä, että Hirvihaaran kartanon ruoka on lähellä tuotettua. Osan yrteistä ja kasviksista kartano jopa kasvattaa omassa puutarhassaan.

Ensimmäisenä pääruokavaihtoehtona oli lohta ja uusia perunoita
Toinen pääruokavaihtoehto oli härkää ja paahdettua perunaa

Ja sitten se jälkiruoka. Sen suunnittelussa lähdimme liikkeelle siitä, että halusimme ainakin hääkakun. En ole erityisemmin leipäjuuston tai keksien ystävä, joita tarjoillaan monissa muissa häissä, joten keksimme muuta herkuteltavaa kakun kaveriksi. Innostuin macaron-leivoksista Pinterestissä näkemieni kuvien myötä, kun etsin ranskalaiseen teemaamme sopivia herkkuja. Rakensimme jälkiruokapöydän hääkakun ja macaron-leivosten ympärille. Hirvihaaran kartano toteutti jälkiruokapöydän loput täytteet, jotka olivat: käsintehtyjä luomumarmeladeja, pieniä marjatartaletteja, kartanon marenkeja, Mustaleima-juustoa ja kartanon puutarhan raparperihilloketta sekä hedelmiä. Jälkiruokapöydän toteutus ja asettelu ei mennyt ihan niin kuin olin suunnitellut, mutta valikoima oli ainakin ihana.

Kakun suunnittelu lähti liikkeelle siitä, että halusin näyttävän ja suuren kakun ja siihen oikean tekijän löysin taas kerran Instagramista. Alusta alkaen Tårta på Tårta oli meidän ykkösvaihtoehtomme, koska he pystyivät toteuttamaan kauniita kakkuja sekä tekemään hääjuhlaamme myös macaron-leivokset. Kakun koristeluksi valitsimme kukkaputouksen, joka toteutettiin aidoilla kukilla. Annoimme malliksi kuvia ja hääteemamme värimaailman, jonka mukaan kukat valittiin kakkuun. Tårta på Tårtan Sanna Seppäsen kanssa oli helppo työskennellä, sillä hän ymmärsi näkemykseni todella hyvin ja hänellä on ammattitaitoa, joka helpotti meidän päätöstemme tekemistä.

Itse ottamani kuva maistelukakuista

Paras osuus kakun suunnittelussa oli tietysti maistelu. Normaalitilanteessa Tårta på Tårta järjestää tasting-tilaisuuksia, mutta koronan vuoksi päädyimme tekemään omatoimisen maistelutilaisuuden. Tilasimme kaksi maistelukakkua, joissa kummassakin oli kaksi eri täytettä kahdessa välisssä. Tårta på Tårtan täytevalikoima on todella laaja ja makuja on helppo yhdistellä keskenään. Tilasimme maisteluun sitruuna- ja valkosuklaatäytteet toiseen kakkuun ja mustikka- ja minttusuklaatäytteet toiseen. Niistä pidimme ehdottomasti eniten sitruunasta, jonka kaveriksi halusimme jonkun muun vaihtoehdon. Sanna ehdottikin meille kermatoffeeta ja päädyimme lopulta siihen.

Macaron-leivokset koottiin Tårta på Tårtalta vuokrattuun leivostorniin. Niiden värit mukailivat teemamme värejä ja ne näyttivät juhlatilassa korkeiksi torneiksi koottuna aivan upeilta! Maut, jotka valitsimme täytteisiin olivat mustikka, vadelma, valkosuklaa, appelsiini ja lakritsi. Leivokset saivat paljon kehuja vierailta ja erityisesti lakritsin makuinen tuntui olleen suuressa suosiossa. Olen kuullut, että macaron-leivoksia on hankala saada onnistumaan, mutta nämä olivat kyllä aivan täydellisiä!

Myöhemmin illalla tarjoilimme vielä iltapalaa buffetista, johon valitsimme hot dogit lisukkeineen. Ne ovat helppoa ruokaa ja maistuvat varmasti kaikille. Lisäksi ne ovat yksi meidän henkilökohtaisista suosikeistamme naposteltavien joukossa. Iltapala on mielestäni hyvä idea, jos hääohjelma jatkuu yli 5 tuntia ruokailun jälkeen ja juhlia on tarkoitus jatkaa myöhään yöhön. Meillä hodarit menivät kuin kuumille kiville. Baari oli auki vielä silloin, kun itse menimme nukkumaan, joten arvioisin että se oli auki noin klo 2.00 asti. Olimme luoneet myös baariin oman ”menumme”, johon kuuluivat meidän nimikkodrinkkimme.

Koko menun luominen ja hiominen oli hauskaa puuhaa ja parasta oli päästä näkemään tulokset hääpäivänä. Eniten minua jäi harmittamaan ruokahaluni puute hääpäivänä. En pystynyt syömään pääruokaani loppuun ja leikkaamastamme yhteisestä kakkupalastakin Samu söi suurimman osan. Suurin harmistus syntyi siitä, että seuraavana päivänä kartanon väki oli heittänyt ylijääneet jälkiruoat roskiin emmekä saaneet kakkua kotiin mukaan. Olisin mielelläni syönyt lopun kakun seuraavien päivien aikana. Olen ajatellut tilata meille ensimmäiseksi hääpäiväksi pienen samanlaisen hyvityskakun, jotta pääsen oikein mässäilemään sillä herkkukakulla.

Jos hääkakun tilaaminen on suunnitteilla ja järjestätte häänne jossain pääkaupunkiseudulla, voin ehdottomasti suositella Tårta på Tårtaa. Ja kannattaa käydä vilkaisemassa Tårta på Tårtan Instagram-profiili, mistä löytyy upeita luomuksia myös esim. synttäri- ja äitienpäiväkakuista.

Tårta på Tårtan nettisivut löytyvät täältä: www.tartapatarta.fi

Instagramiin pääset tästä: @kakkukonditoriatartapatarta

Rakkaudella, Venla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s