häät

Miten valita hääalan ammattilainen?

Kaupallinen yhteistyö: Havu ja Helmi

Joskus on vaikea luottaa muihin, varsinkin isoissa asioissa. Ihmisille epäluottamus on luonnollista ja kuuluuhan sanontakin ”luottamus pitää ansaita”. Miten siis pystyy luottamaan hääalan yrittäjiin, kun kyse on omasta hääpäivästä? Kokemuksen pohjalta voin sanoa, että aina luottamus tuntemattomaan yritykseen ei ole kannattavaa, mutta luottamusta voi rakentaa keskustelemalla. Parhaimmillaan siitä, että tarjoaa luottamustaan hääalan yrityksille, saa vastineeksi unohtumattoman hääjuhlan ja muistoja, joita voi vaalia koko loppuelämän ajan. Tätä sain meidän häiden paperituotteiden tuottaneelta Havu ja Helmi -yritykseltä.

Kuva: Susanna Nordvall

Meidän hääsuunnittelu-urakan aikana kohtasin monenlaisia yrityksiä ja yrittäjiä. Ei ole yhtään ihme, että morsiusparille on vaikeaa valita juuri heille sopivat yritykset, kun tarjontaa on niin paljon. Yksi haastavimmista ja ratkaisivimmista tekijöistä on löytää yrittäjä, jonka kanssa ajatusmaailma ”klikkaa”. Parhaimmillaan se näkyy siinä, miten kumpikin osapuoli inspiroi toista ja innostaa hääsuunnitteluun. Hääsuunnittelussa yleensäkin ympärilleen kannattaa kerätä niitä ihmisiä, jotka ovat innoissaan puolestasi ja haluavat kuulla kaiken suunnitelmistasi. Tällaisten ihmisten kanssa hääsuunnittelusta tulee stressaavan sijasta hauskaa ja jännittävää. Havu ja Helmi:n kohdalla tiesin, että meidän yhteistyöstä tulisi mahtavaa siitä hetkestä lähtien, kun he sanoivat olevansa todella innoissaan meidän suunnitelmista.

Toinen haastava osuus on löytää itselle sopiva hinta-laatusuhde, koska harva pari tietää etukäteen paljonko mistäkin palvelusta ”kuuluisi” maksaa. Oma näkemys asiaani on se, että yleensä suomalaisilla yrityksillä on hyvin perustellut arviot asettamastaan hintalapusta. Siitä voidaan päätellä, että korkeampi hinta tarkoittaa yrittäjän osalta enemmän työtunteja ja korkealaatuisempia materiaaleja. Itse maksan mielelläni suomalaisille yrittäjille hieman enemmän kuin että tilaan ulkomailta, mutta ymmärrän hyvin sen, että aina budjetti ei anna periksi. Silloin suosittelisin sitä, että panostaa määrän sijasta laatuun. Ehkä esimerkiksi painotuotteita tilatessa voi jättää ohjelma- ja paikkakortit kokonaan pois ja panostaa sen sijaan pöytäkarttaan ja kutsuihin?

Kuva: Susanna Nordvall

Häiden järjestämisen aikana myös sattuu ja tapahtuu kaikenlaista, mitä ei voi välttää. Monet asiat ovat sellaisia, joihin hääpari ei pysty itse vaikuttamaan ja se lisää stressin määrää. Olen kohdannut myös yrityksiä, joiden kanssa yhteistyö ei ole ollut niin mieluisaa. Suurin osa ongelmista muodostuu silloin, kun vuoropuhelu ei ole sujuvaa. Olen kohdannut mm. tällaisia ongelmia:

  • Ei vastata lähetettyihin viesteihin / vastataan kysymyksiin vain osittain
  • Ei muisteta mitä on keskusteltu / luvattu aiemmin
  • Ei käyttäydytä ylipäätään ammattimaisesti

Varmasti jokainen on kokenut vähintään kerran elämässään sellaisen tilanteen, jossa laitat viestiä toiselle osapuolelle, mutta vastauksessa et saa kunnollista vastausta kysymiisi kysymyksiin. Jos näkemykset eivät kohtaa ollenkaan, on mahdollista että kyseinen henkilö puhuu täysin asian vierestä. Mikään ei ole turhauttavampaa kuin se, että olet odottanut vastausta jo muutaman päivän ja vastaus on luokkaa ”kaikki ok, kiitos viestistä”. On myös todella harmillista, jos tuntuu että aikaisemmat keskustelut pääsevät yrittäjällä unohtumaan. Onhan se ymmärrettävää, että hääalan yrittäjillä on yhtä aikaa monia kymmeniä pareja, joiden tilauksia he hoitavat ja siksi asioita unohtuu. Mielestäni tässä asiassa läpinäkyvyys on avain. Jotta asiakaspalvelusuhde voi kukoistaa, on tärkeää voida kertoa erehdyksestä avoimesti ja saada asiakas tuntemaan itsensä taas tärkeäksi.

Kuva: Havu ja Helmi

Yksi hyvä merkki yrityksen luotettavuudesta on se, että yritys on helposti lähestyttävä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yritykseen voi ottaa yhteyttä itse valitsemallaan tavalla; soittamalla, tekstaamalla, laittamalla sähköpostia tai tapaamalla kasvotusten esimerkiksi häämessuilla. On tärkeää, että yrityksen verkkosivut ovat helppokäyttöiset ja sekä tarjouspyyntö että muu yhteydenotto on helppo toteuttaa sitä kautta. Myös yritykset, jotka tekevät läheisesti yhteistyötä muiden hääalan yrittäjien kanssa, antavat hyvän kuvan itsestään. Siispä kannattaa tarkkailla yrityksen toimintaa myös oman hääsuunnittelusi ulkopuolella. Me tapasimme Havu ja Helmi:n naiset häämessuilla, mutta kuten kirjoitinkin blogiini, olin tehnyt päätökseni heidän valitsemisestaan jo ennen sitä. Meillä päätökseen vaikutti eniten kokonaisvaltainen tunnelma, joka välittyi sosiaalisen median kautta. Heidän tekemisestään huokuu välittäminen ja intohimo työtään kohtaan, mikä on korvaamatonta.

Meille ratkaisevia tekijöitä yrityksen valinnan suhteen olivat aikaisemmat suosittelut, somenäkyvyys, toimivat ja visuaalisesti miellyttävät nettisivut sekä räätälöintimahdollisuudet. Näistä viimeinen oli ehkä suosikkini, koska se mahdollisti sen, että pystyimme tilaamaan häihimme juuri sellaiset palvelut ja tuotteet kuin halusimme. Räätälöinti ei kuitenkaan tarkoita tässä yhteydessä vain ja ainoastaan palvelun yksilöllisyyttä vaan myös joustamista tapauskohtaisesti. Jokainen pari ja hääjuhla on omanlaisensa ja mielestäni on ihanaa, kun yritykset kohtelevat niitä ainutlaatuisina. Havu ja Helmi ymmärsi toiveemme ja kunnioittivat niitä. Toimimme yhteistyössä esimerkiksi kirjekuoren koristeellisen sisäpaperin luomiseen, vaikka sellaista heillä ei ollut aiemmin valikoimassaan. Saimme myös tervetuloa-kyltin ja pöytäkartan toteutettuna meidän valitsemiin peileihin, mikä oli hienoa ja lopputulos on edelleen suosikkini kaikista hääjuhlan yksityiskohdista.

Kuva: Havu ja Helmi

Hääalan ammattilainen kannattaa palkata, jotta säästyy itse vaivalta ja sen aiheuttamalta stressiltä. Parasta on se, että saat itse valita mihin päätät hääsuunnittelussa käyttää budjettisi. Onko sinulle tärkeää saada kaunis juhlapaikka vai yksilöllinen juuri sinulle suunniteltu hääpuku? Ehkä sinusta on mukava askarrella kutsuja ja paikkakortteja itse tai ehkä haluat antaa sen hääammattilaisen tehtäväksi ja käyttää aikaasi johonkin muuhun samalla kun säästät budjetissa valitsemalla esimerkiksi käytetyn häämekon.

Kuten tästä blogipostauksesta ehkä voikin päätellä, olisin tilannut kaikki häidemme paperituotteet Havu ja Helmi:ltä joka tapauksessa, vaikka mitään blogia tai kaupallista yhteistyötä ei olisi ollutkaan. Voisin tiivistää ajatukset juuri sinulle oikean hääalan ammattilaisen valinnasta näin: valitse hääpäivääsi toteuttamaan ammattilaiset samalla kriteerillä kuin valitset ystäväsi. Tärkeintähän on kuitenkin se, että teidän yhteistyönne sujuu kuin rasvattu. Yrittäjälle, joka on kuin ystävä, voi myös kertoa omat toiveet ja luottaa siihen, että hän ymmärtää.

Rakkaudella, Venla

Havu ja Helmi – verkkosivut: https://havujahelmi.fi

Havu ja Helmi – Instagram: https://www.instagram.com/havujahelmi/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s