matkailu

Matkavinkkejä osa 2

Syyslomat ovat pian täällä ja moni varmasti aikoo matkustaa ulkomaille syyslomalla. Tämä postaus on jatkoa aikaisempaan postaukseen, jonka kirjoitin matkan varaamisesta. Kyseisen blogipostauksen voit lukea täältä. Toinen osa käsittelee matkalle pakkaamista ja matkustamista itsessään. Joten otetaanpas esiin pakkauslista ja matkalaukut ja ryhdytään hommiin!

1. Tarkista laukkujen painorajoitukset ja mitat

Monet tietävät, että matkalaukuissa on lentoyhtiöillä kiinteät painorajoitukset. Harvemmin tulee kuitenkin hoksattua, että jos lennät eri lentoyhtiöllä ja varsinkin jos lentosi ei ole jatkolento vaan olet ostanut kaksi erillistä lentoa, matkalaukkujen painorajoitukset voivat vaihdella. Yleensä ruumaan menevän laukun painorajoitus on jotain väliltä 19-23 kg ja lentolaukun paino 8-10 kg. Muista tarkistaa tämä. Ja suosittelen vahvasti ostamaan laukkuvaa’an. Se on kätevä myös reissussa, kun olet palaamassa ja haluat varmistaa että ostamasi matkamuistot eivät ole lisänneet liikaa painoa matkalaukkuun. Ylikilot ovat nimittäin aivan mielettömän kalliita, joten vältä niitä vaikka henkesi uhalla. Halvemmaksi saattaa tulla jopa ylimääräisen matkalaukun ostaminen.

Ota huomioon myös laukkusi koko. Ruumaan menevät laukut ovat aina mittojen rajoissa jos ne ovat tavallisia matkalaukkuja, mutta huomiota pitää kiinnittää lentolaukkuun. Kerran näin lentokentällä miehen, jolla oli mukanaan rinkka. Lentokenttävirkailija pyysi miestä kokeilemaan rinkkaa laukun mittaamista varten tarkoitettuun telineeseen. No eihän se mahtunut. Mies joutui laittamaan rinkkansa ruumaan ja maksamaan siitä matkalaukun hinnan. Joten ota huomioon, että laukun mitatkin on rajoitettu.

2. Huomioi nesteiden kuljetus lento- tai käsilaukussa

Jos et ole koskaan ennen matkustanut, et ehkä tiedä, että lentokoneeseen menevät nesteet täytyy säilyttää maksimissaan litran kokoisessa uudelleensuljettavassa minigrip-pussissa (lähes aina muunkinlaiset muovipussit hyväksytään). Helsinki-Vantaan lentokentältä saa näitä pusseja ilmaiseksi. Se on kuitenkin epätavallista, sillä matkustaessani en ole koskaan ennen nähnyt niitä olevan vapaasti tarjolla muilla lentokentillä. Nesteiden säilyttäminen muovipussissa suojelee myös muita laukussa olevia tavaroita, jos jokin purkeista sattuu hajoamaan. Nesteiksi lasketaan myös esimerkiksi meikkivoide, ripsiväri ja erilaiset rasvat kuten huulirasva. Nestepurkkien koko saa olla maksimissaan vain 100ml. Joskus näistä ei olla kauhean tarkkoja, mutta olen joutunut jättämään meikkisuihkepullon säilytykseen lentokentälle, sillä se olikin 110ml. Säilytys maksoi 5e yö. Pakkohan se oli sinne laittaa, sillä uusi pullo olisi maksanut 40e ja tuli halvemmaksi maksaa pullon säilytyksestä kuin ostaa uusi.

3. Pakkaa lento- tai käsilaukkuun vaihtovaatteita

Jos matkustat suuremman ruuman menevän matkalaukun kanssa, muista laittaa vaihtovaatteet myös lennolle menevään laukkuun. Jos matkalaukkusi jää sattumalta lennolta tai se menee hukkaan, tulevat vaihtovaatteet tarpeeseen. Vähintään puhtaat alusvaatteet ja puhdas paita kannattaa pakata. Itselläni tämä jää joskus tekemättä, sillä käsilaukku on jo valmiiksi niin täynnä että sinne ei mahdu. Puhumattakaan lentolaukusta. Mutta jos laukussa vain on tilaa, niin suosittelen lämpimästi hyödyntämään tätä vinkkiä.

Kerran minulle on käynyt niin, että matkalaukku jäi Amsterdamiin matkallamme Müncheniin. Olin matkustamassa siskoni kanssa ja meidän molempien vaatteet olivat suuressa matkalaukussa. Pari päivää jouduimme lainaamaan isosiskon vaatteita ja ostamaan puhtaat alusvaatteet. Tältä oltaisiin vältytty, jos mukana käsilaukussa olisi ollut vaatteita. Lentoyhtiöt ovat kuitenkin velvollisia korvaamaan ostamasi vaatteet kuitteja vastaan. Se on kylläkin erittäin hankalaa ja menee aikaa ennen kun rahat saa takaisin. Koska liput olivat äidin ostamat, hän vaati korvauksia ostoksistamme jälkikäteen. En tiedä saiko äiti koskaan niitä rahoja takaisin, mutta kuulin, että prosessi oli ainakin hankala.

SONY DSC

4. Jätä tilaa matkamuistoille

Pakatessa helposti innostuu ottamaan mukaan kaikki kauneimmat vaatteet ja ihanat kesä- tai rantavaatteet, kun innolla odottaa pääsevänsä käyttämään niitä. Olen kuitenkin monta kertaa oppinut selkärangan kautta olla ottamatta turhaa tavaraa mukaan. On todella tärkeää jättää tilaa laukkuun, jotta voit ostaa vaikka kivoja vaatteita matkakohteesta. Etkö ennemmin ostaisi ulkomailta kivoja tuliaisia, kuin laittaisi laukun täyteen jo omistamaasi tavaraa että voit käyttää sitä siellä? Ja tottapuhuen ei kaikkea sitä tavaraa tule edes aina käytettyä. Hyvä keino välttää pakkaamasta liikaa, on suunnitella asukokonaisuudet valmiiksi etukäteen.

5. Ota mukaan lennolle lämpimät sukat ja paita

Tätä suosin erityisesti pidemmillä lennoilla. Vaikka matkustaisit helteeseen, jossa vaatteiden päälle pukeminenkin kuulostaa ahdistavalta kaiken sen hikoilun vuoksi, muista laittaa käsilaukkuun mukaan myös lämmintä vaatetta. Lentokoneilma vaihtelee hyvin paljon. Joskus se on tunkkainen ja kuuma, mutta omasta kokemuksestani se on lähes aina kylmä. Itse kannan aina mukanani lämpimämpää villatakkia ja jopa villasukkia, jotka voin laittaa jalkaan kun otan kengät pois. Suosikkini ovat kuitenkin söpöt pörrösukat, jotka laitan lennolla jalkaan etteivät varpaani palelisi.

6. Pakkaa käsilaukkuun tyhjä juomapullo

Tiedätkin nyt varmasti, että turvatarkastuksesta läpi ei saa viedä nesteitä, jotka eivät ole uudelleensuljettavassa, läpinäkyvässä muovipussissa ja yli100 ml. Jotta voit varmistaa edullisen nesteytyksen lennon aikana, pakkaa mukaan tyhjä juomapullo, jonka voit täyttää turvatarkastuksen toisella puolella vessassa. Tottakai lentokentältä saa myös juotavaa pullossa, mutta se on luonnollisesti todella kallista. Juotavaa on hyvä olla lentokoneessa, sillä lentokoneilma on hyvin kuiva. Varsinkin pidemmillä lennoilla tämä on pelastuksesi. Usko pois, mikään ei ole ikävämpää kuin kärsiä kuivasta suusta monta tuntia putkeen.

7. Laita lennolle helpot vaatteet

Helpoilla vaatteilla tarkoitan nyt siis sellaisia, jotka on helppo riisua. Eikä sen takia miksi saatat luulla, vaan koska turvatarkastuksessa vaaditaan, että kaikki takit ja villatakit täytyy ottaa pois tarkastusta varten. Miehet älkää siis laittako vyötä, ellei ole ihan pakko. Vyö on nimittäin aina riisuttava turvatarkastukssa. Myös rannekello täytyy ottaa pois, mikä on melko epämukavaa jonossa, kun kaikilla olisi kiire lennolle. Lisäksi muista laittaa helpot kengät. Sellaiset, mitkä saa mielellään vetämällä pois ja vetämällä jalkaan. Aina kenkiä ei tarvitse ottaa pois, mutta joskus erityisesti korkokenkien korko saa turvatarkastuslaitteen piippaamaan ja silloin sinua pyydetään ottamaan kengät pois.

SONY DSC

8. Vaadi aina korvauksia

Jos lentoyhtiö rikkoo matkalaukkusi, eikä sinulla ole vakuutusta, lentoyhtiö on vastuullinen korvaamaan sinulle laukun korjauksen tai jopa uuden laukun. Muista kuitenkin aina tarkistaa laukkuihin tulleet viat heti kun saat laukun laukkuhihnalta. On mahdollista, että et saa korvausta enää jälkikäteen kun poistut kentältä, sillä et voi todistaa että laukku meni rikki juuri heidän lennollaan. Tarkista siis laukku ja jos huomaat sen menneen rikki, suuntaa suoraan lentoyhtiön tiskille, joka sijaitsee yleensä laukunnoutoaulassa. Vaadi korvauksia myös muissa tilanteissa, jos lentosi on myöhässä tai peruttu.

Ihan vasta tuli eteen tilanne, jossa siskoni jatkolento oli peruttu. Hänelle maksettiin hotelliyö välilaskupaikassa, hotellin aamiainen ja kyydit kentältä hotellille. Lisäksi hänelle varattiin paikka seuraavalle lennolle kotiin. Ei siis kannata suomalaiseen tapaan kärsiä hiljaisuudessa vaan vaatia korvauksia, sillä matkustajana sinulla on niihin oikeus.

9. Mahduta kaikki vaatteet viisaasti

Matkalaukun pakkaaminen voi olla hankalaa, jos tavaraa on paljon. Rullaamalla tai tiiviisti viikkaamalla vaateet voit säästää todella paljon tilaa matkalaukussa. Itse en tykkää vaatteiden rullaamisesta, sillä pelkään vaatteiden menevän ryppyyn, mutta oikeanlaisella tekniikalla rullaaminen voi jopa ehkäistä rypistymistä. Erityisesti puuvillaiset paidat on helppoa ja turvallista rullata.

Sijoittele tavarat laukkuun fiksusti niin, että helposti rypistyvät vaatteet ovat mahdollisimman suorassa. Kätke kulmiin ja koloihin meikkipussukoita tai alusvaatteita, jotta saat käyttöösi koko laukun tarjoaman tilan. Muista myös pakata kengät erilliseen kenkäpussiin, jotta ne eivät sotke muita vaatteitasi. Itse olen joutunut olemaan erittäin nokkela tavaroideni kanssa, jotta kaikki ovat mahtuneet matkalaukkuihin. Varsinkin useamman matkalaukun kanssa pakkaaminen voi olla varsinaista palapeliä!

10. Hanki matkalaukkuun nimilappu

On yllättävän vaikeaa tunnistaa omaa laukkuaan siinä vaiheessa, kun kymmenet laukut valuvat laukkuhihnaa pitkin ja suuri määrä porukkaa parveilee kyseisen laukkuhihnan edessä. Et arvaisi miten monta samanlaista mustaa tai harmaata matkalaukkua liukuhihnalta voi löytyä. Hyvä keino erottautua joukosta on persoonallisella matkalaukkutagilla. Nimilapusta on hyötyä myös silloin, kun laukku katoaa tai sinun pitää todistaa että laukku on juuri sinun. Monissa suuremmissa laukuissa tulee mukana paikka, johon voit kirjoittaa omat yhteystietosi, mutta se ei kuitenkaan aina ole itsestäänselvää ja varsinkaan pienemmissä laukuissa tällaista ei ole. Muista siis hankkia oma nimilappu matkalaukkuun!

P.S. Täytyy vielä jakaa turhautumista tästä laukkuhihnalla parveilusta. Lentokentillä on lähes aina merkitty lattiaan viiva, jonka takana kuuluu odottaa, että oma laukku tulee hihnalla kohdalle. Viiva on merkitty lattiaan ensisijaisesti turvallisuussyistä. Se on kuitenkin tärkeä myös siksi, että jokainen viivan takana oleva näkee liukuhihnalle mahdollisimman hyvin. Niin niin niiiiiin monta kertaa olen jäänyt tunkeilevien ihmisten taakse näkemättä kunnolla hihnalle, jolloin matkalaukkuni on ehtinyt tehdä pari kierrosta ympäri, ennen kuin olen itse nähnyt sen. Monesti on myös käynyt niin, että olen huomannut laukkuni tulevan hihnaa pitkin, mutta en ole yltänyt siihen, sillä en ole päässyt kaikkien hihnan edessä seisovien ihmisten ohi, jolloin olen joutunut jahtaamaan laukkua kauemmas, mistä olen pystyn noukkimaan sen. Muista että et ole maailmannapa, joten olethan kohtelias muita matkustajia kohtaan ja seisot odottamassa laukkuasi sille tarkoitetulla paikalla. Ugh. Olen puhunut.

SONY DSC

11. Saavu lentokentälle ajoissa

Ja viimeisenä vinkkinä kaikista tärkein. Kun olet tuhlannut paljon rahaa lentolippujen hankkimiseen ja nähnyt vaivaa pakkaaksesi, varmista että et missään nimessä myöhästy lennoltasi. Ikinä ei ole mahdollista yliarvioida lentokentälle matkustamiseen ja turvatarkastukseen ja lentokentällä suunnistamiseen kuluvaa aikaa. Vaikka olisit 2-3 tuntia etuajassa lähtöportilla, on parempi odottaa siellä kuin myöhästyä. Ja vaikka et myöhästyisi, mikään ei ole pahempaa kuin se paniikin tunne vatsanpohjassa kun vilkuilet kelloa turvatarkastusjonossa. Hyvä aika saapua lentokentälle on 1 – 3 tuntia ennen lennon lähtöä. Kotimaan lennoilla saattaa riittää jopa 45 min riippuen siitä kuinka ruuhkaiseen aikaan matkustat. Ulkomailta kotiin palatessasi jopa 3 tuntia on hyvä aika, sillä suuret lentokentät ovat monesti hyvin kiireisiä ja aivan täynnä porukkaa, jolloin turvatarkastusjonossa saattaa joutua seisomaan yli tunninkin.

Koska olen hölmö ja saavun liian usein viime tipassa, olen monta kertaa kokenut juuri tuon inhottavan paniikin tunteen. Muutaman kerran minut on pelastanut myöhässä lähtevä lento ja vain yhden kerran olen myöhästynyt lennoltani. Tämä tapahtui Venetsiassa (kiitos paljon italialainen kulttuuri), kun olin lähdössä takaisin Suomeen. Kun saavuin lentokentälle lentoni ei ollut vielä ehtinyt lähteä, mutta lähtöselvitys oli jo sulkeutunut enkä saanut matkalaukkuani enää mukaan. Jouduin siis ostamaan uudet lentoliput, odottamaan koko loppuillan ja läpi yön ja matkustaa seuraavana päivänä koko Euroopan läpi neljällä eri lennolla että pääsin takaisin Suomeen. Ja uskokaa pois, se tuli todella kalliiksi.

 

Toivottavasti näistä vinkeistä on sinulle hyötyä ja pakkaaminen ja matkustaminen sujuu ensi kerralla helposti ja vaivattomasti. Kun matkustamisesta tulee rentoa ja stressitöntä, on helpompi läheä matkalle useammin. Ja ennen kuin huomaatkaan, olet koukussa matkustamiseen.

Hyvää matkaa!

Rakkaudella, Venla

4 vastausta artikkeliin “Matkavinkkejä osa 2

  1. Heitänpä tähän mukaan oman vinkkini, erityisesti tilanteisiin jossa matkustetaan lentämällä talviaikaan: jätä matkalaukkuun sen verran tilaa että voit tunkea paksun, raskaan ja ärsyttävän talvitakin sinne kyytiin, sen sijaan että raahaisit sitä ympäri lentokenttää! Yleensä lentokentillä pysytään sisätiloissa ja takille ei ole tarvetta – villapaidalla pärjää hyvin jos tulee kylmä. 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s