matkailu

10 vinkkiä matkan varaamiseen

Matkan varaaminen on hyvin jännittävää. Aina on kauhea hoppu saada ostettua liput ja varattua matka, kun on kerran lomalle päätetty lähteä. Lippujen ostamisen lisäksi on kuitenkin monia muita asioita, jotka tulisi ottaa huomioon. Joten keräsin kasaan kourallisen vinkkejä, joista toivon olevan apua teille. Vinkit on suunnattu ensisijassa vasta-alkajille, joille matkustaminen on vielä melko tuntematonta. Monet näistä vinkeistä ovatkin kokeneelle matkaajalle itsestäänselviä, mutta toivottavasti näistä olisi teillekin hyötyä.

1. Aloita matkan varaaminen ajoissa

Hyvä aika varata matka on yleensä 6-12 kuukautta etukäteen. Tämä riippuu paljon siitä, haluatko matkustaa kauas tai sesonkiaikaan. Sesonkimatkat tulevat yleensä myyntiin jo vuotta aikaisemmin, joten niiden kanssa kannattaa olla nopea. Toinen syy ajoissa varaamiseen on se, että lentojen ja hotellien hinnat voivat nousta joka päivä. Varsinkin kaukomaiden lennoissa voit säästää paljon enemmän kun varaat ajoissa. Joten heti kun tiedät haluavasi lomalle, suuntaa varaussivustoille.

Luonnollisesti minä en ikinä itse voisi lähteä lomalle harkitsematta sitä ensin puoli vuotta etukäteen. Edellisen kuluneen puolen vuoden aikana tein kuitenkin matkoja, jotka varasin vain kuukautta aikaisemmin. Tämä johtui siitä, että lennot olivat halpoja joka tapauksessa ja näin mahdollisuuteni kunnolla vasta meidän tultua Luxemburgiin. Yleensä olen kuitenkin huolellisempi, sillä haluan saada parasta mahdollista vastinetta rahoilleni.

2. Tarkista passi ja viisumi

Jo ennen kuin varaat matkan, muista tarkistaa tarviiko maahan matkustamiseen viisumia. Viisumihakemuksen hyväksymiseen voi mennä pitkä aika, joten jos olet varaamassa matkaa viime tipassa, ota huomioon viisumihakemuksen hyväksymiseen kuluva aika. Myös passin uusiminen saattaa kestää. Jos passisi on menossa vanhaksi, ota huomioon että uuden saamisessa saattaa mennä tovi. Passin voimassaolo pitää tarkistaa myös tiettyhin maihin matkustaessa, sillä vaikka passisi olisi voimassa reissun ajan, joissakin maissa vaaditaan, että passi on voimassa tietyn ajan myös matkan jälkeen.

Huom! Nuoret miehet ottakaa huomioon, että uutta passia ei myönnetä kuin ikään 28 asti, jos asepalvelusta ei ole suoritettu. Eli uuden passin voimassaoloaika saattaa olla lyhyempi kuin viisi vuotta, koska sen voimassaolo ei voi ylittää ikää 28. Asevelvollisuuden esteettömyyden voi todistaa useilla eri tavoilla, esimerkiksi sotilaspassilla.

SONY DSC

3. Vertaa majapaikan sijaintia metrokarttaan

Lähes aina on itsestäänselvää, että hotellit ja muut majapaikat, jotka sijaitsevat keskustan lähellä, ovat hinnaltaan kalliimpia. Itse suosin hotelleja, jotka ovat kauempana keskustasta, sillä tällöin saat rahoillesi parempaa vastinetta. Tässä täytyy kuitenkin olla varovainen. Kukaan ei halua joutua asumaan keskelle ”ei mitään” oudossa kaupungissa. Joten vaikka hotellin kuvauksessa sanotaan sen sijaitsevan lähellä metropysäkkiä tai julkista liikennettä, etsi netistä julkisen liikenteen kartta ja vertaa sitä kaupungin karttaan ja majapaikan sijaintiin. Metrolinja joka hotellin läheltä kulkee, ei välttämättä vie sinua suoraan keskustaan. Helpommaksi tulee, kun tarkistat viekö hotellin lähellä oleva linja sinut kätevästi keskustaan vai joudutko vaihtamaan metroa välillä. Karttoja verratessasi muista myös tarkistaa miten lentokentältä (tai rautatieasemalta, riippuen kuinka saavut) pääsee majapaikkaasi julkista liikkennettä käyttäen.

Erityisesti tästä on ollut hyötyä Lontoossa. Lontoossa majoittuminen on hyvin kallista turistinähtävyyksien ja keskustan alueella. Ennen matkaa olin suunnitellut missä haluan matkan aikana käydä ja pystyin valitsemaan hotellin niin, että kulku sinne oli yksinkertaista. Kun hotelli oli kauempana, minun täytyi varmistaa myös metrojen kulkemisajat. Joskus julkinen liikenne ei kulje enää myöhään yöllä ja halutessasi viettää aikaa keskustassa vielä sen jälkeen, varmista että sinulla on toinen keino päästä majapaikkaan. Varminta on ottaa majapaikka sellaisen metrolinjan vierestä, joka kulkee myös myöhään yöllä.

4. Tyhjennä selaimesi välimuisti

Kun olet löytänyt mieluisan matkakohteen lentoineen ja hotelleineen, varmista, että saat matalimman mahdollisen hinnan. Tähän tietenkin käytetään useita eri matkanvaraussivustoja, joiden hintoja vertaillaan keskenään. Kun päädyt lopulta tiettyyn sivustoon, muista ensin tyhjentää selaimesi välimuisti. Tai ainakin ne sivut ja haut, jotka koskevat matkasi varaamista. Muista tehdä se myös aikaisemmilta päiviltä. On nimittäin totta, että matkanvaraussivustot nostavat hintaa, jos haet samaa matkaa tai samoja päiviä useammin kuin kerran. Tämä on ihan laillista ja johtuu siitä, että sivusto tunnistaa sinut ja hakusi välimuistisi perusteella.

Itse olen huomannut tämän käytännössä hyvin monta kertaa. Matkaa varatessani pompin sivustolta toiselle, lentolippujen hintoja, lentoyhtiöitä, lentoaikoja ja hotelleita vertaillen. Lopulta kun olen tehnyt päätöksen, huomaan että hinta on kalliimpi kuin alunperin kun aloin selailemaan. Jos lentoja on katsellut jo useamman viikon, on ihan ymmärrettävää että lippujen hinnat ovat nousseet. Hinnan nousu parissa yössä saattaa kuitenkin johtua välimuistista ja sen voi varmistaa tyhjentämällä välimuistin. Kätevintä on muistaa tyhjentää muisti joka kerta sen jälkeen, kun olet selaillut matkoja, vaikka et olisi matkaa vielä varaamassakaan.

SONY DSC

5. Ilmoita ulkoministeriöön ja pankkiin

Kun vihdoin lentolippujen ja majapaikan varaus on vahvistettu, on muita asioita, jotka pitää hoitaa ennen matkaa. Jos matkasi suuntaa seudulle, jossa on suurempi riski luonnonkatastrofiin tai se on muusta syystä riskialtis, muista ilmoittaa asiasta ulkoministeriöön. Muista tämä myös silloin, jos oleskelusi ulkomailla on yhtään tavallista lomamatkaa pidempi. Tämä on tärkeää siksi, että hätätilanteen tullen sinuun voidaan olla yhteydessä, jotta varmistetaan että olet turvassa. Pankkiin ilmoitus on hyvä tehdä siksi, että epäilyttävän kortin käytön vuoksi se saatetaan sulkea. Juurikin riskialttiissa maissa vierailu voi johtaa siihen, että korttisi suljetaan. Olen kuullut tarinoita, joissa maksukortti ei ole toiminut yhtäkkiä kesken matkan ja soittaessa pankkiin syyksi on ilmennyt maksukortin sulkeminen. Matkasta voi helposti ilmoittaa vaikkapa chatin kautta tai laittamalla pankkiin viestiä.

6. Hanki useampi maksukortti

Pankit suosittelevat, että ulkomaille matkustavilla olisi hätätapauksen varalta toinen maksukortti. Vähintään toisen olisi hyvä olla luotollinen, mutta pääasia on, että mukana on useampi kuin yksi maksukortti. On mahdollista, että kortti ei toimikaan ulkomailla, erityisesti jos sinulla on Visa Electron.

Oma electronini on kieltäytynyt toimimasta monta kertaa. Useimmiten niin on käynyt reissuillani Yhdysvaltoihin. Tätä on sattunut kuitenkin myös Euroopassa, joten suosittelen vahvasti että matkassa olisi aina toinen kortti. Jotkut hotellit vaativat, että hotellin varaajalla on luottokortti. Myöskään autoa ei pysty vuokraamaan, jos ei ole luottokorttia. Olen kuullut myös tapauksista, joissa asiakkailta on vaadittu kahta erillistä maksukorttia.

SONY DSC

7. Ota matkavakuutus

Matkavakuutus korvaa monia matkan aikana sattuneita vahinkoja. Erityisesti matkavakuutuksesta on hyötyä, jos matka peruuntuu tai keskeytyy vakavamman sairauden sattuessa. Jos sinulla ei ole matkavakuutusta, matkatavaroihin kohdistuneet vahingot korvaa kuitenkin kotivakuutus. Ota huomioon, että on edullisempaa olla koko ajan voimassaoleva matkavakuutus, jos matkustat useammin, kuin ottaa vakuutus erikseen jokaiselle yksittäiselle matkalle.

Minulla harvemmin on ollut omaa matkavakuutusta, mutta tämä johtuu siitä, että nuorempana mentiin aina vanhempien vakuutuksella. Sen jälkeen kun tapasin Samun, niin harvemmin enää yksin tulee matkustettua ja silloin mennään pelkästään Samun vakuutuksella. Tämä vakuutuksen ottamatta jättäminen on kuitenkin näin opiskelijana ollut enemmänkin vain rahakysymys.

8. Tilaa eurooppalainen sairaanhoitokortti

Eurooppalaisen sairaanhoitokortin myöntää Kela ja se on ilmainen. Voit siis hakea sitä Kelan nettisivuilta. Kortti takaa sen, että tapaturman tai sairastumisen yhteydessä saat heti palvelua paikalliselta terveydenhuollolta. Jos sinulta puuttuu kortti, paikalliset voivat kieltäytyä hoitamasta sinua, sillä et kuulu heidän sairaanhoitopiiriinsä. Tällöin sinun täytyisi odottaa paluuta Suomeen saadaksesi hoitoa. Eurooppalainen sairaanhoitokortti takaa myös sen, että sen esittäessäsi saat hoitoa samaan hintaan kuin maassa asuvat ihmiset. Itse en ole koskaan onnekseni joutunut sitä käyttämään, mutta se on hyvä olla olemassa.

SONY DSC

9. Ota kopiot matkustusasiakirjoista

Jos sinulta varastetaan passi tai hukkaat sen, on hyvä olla mukana paperinen kopio passistasi. Näin voit todistaa sen olevan sinun ja sinulle jää vielä epävirallinen todistus henkilöllisyydestäsi. Muista tulostaa myös lentolippujen ja hotellien varausvahvistukset, jotta niitä ei tarvitse hätätapauksessa etsiä puhelimen sähköpostilaatikon syövereistä. (Näin on valitettavasti käynyt joskus aikaisemmin. Vihaan puhelimeni sähköpostisovellusta sen vaikeakäyttöisyyden vuoksi.) Varausvahvistusta et yleensä tarvitse, pelkkä passi riittää lennon lähtöselvityksessä ja hotellin sisäänkirjautumisessa. Mutta mahdollisten sekaannusten tullen ne on hyvä olla olemassa. Jos sinulla on reseptilääkkeitä, muista tulostaa niistä yhteenveto. Sellaisen saa omakanta-palvelusta, lääkäriltä tai lääkkeestä riippuen apteekista.

10. Lataa lentoyhtiön sovellus

Älylaitteeseen on mahdollista ladata mobiilikaupasta lähes minkä tahansa lentoyhtiön oma sovellus. Lentoyhtiön sovellukseen saat mobiililipun, jotta et tarvitse boarding passia tai tulostettua varausta matkustaessasi. Sovelluksen avulla pystyt pitämään huolta siitä, että saat uusimmat tiedotukset lennon ollessa myöhässä tai peruttu. Lisäksi sovellusten avulla voi ostaa lisäpalveluita kuten istumapaikan tai nopeamman lähtöselvityksen. Omilla matkoillani viime kevään aikana matkustin paljon Ryanairilla, joka on erittäin halpa lentoyhtiö. Helpoksi matkustamisen teki se, että puhelimessani oli Ryanairin sovellus. Luxemburgissa kun ei ollut mahdollisuutta tulostaa lippuja tai muutakaan. Suosittelen vahvasti sovellusten lataamista, jos puhelimessa on yhtään ylimääräistä tilaa.

SONY DSC

Vielä loppuun muistutus: älä stressaa. Matkan varaaminen on kokonaisuudessaan stressaavaa puuhaa. Usein se on myös kallista ja hankalaa. Joten muista rauhassa tutkailla vaihtoehtojasi kiirehtimättä päätökseen. Tee matkan varaamisesta hauskaa ja rentoa, sillä sehän on koko pääpointti matkailussa.

Rakkaudella, Venla

P.S. Instagramissani on alkanut 90 päivän kuvasarja kaikista matkoistani Euroopassa Luxemburgissa oleskelun aikana. Jaan postauksissa välillä muutamia pikku vinkkejä. Jos kiinnostaa niin kannattaa käydä katsomassa ja seurata, että et missaa yhtään kuvaa!

3 vastausta artikkeliin “10 vinkkiä matkan varaamiseen

  1. Tästä koonnista oli ihan hurjasti apua. Muutamia kertoja olen matkustanut Euroopan sisällä poikaystävän kanssa, mutta nyt Aasiaan mentäessä olisi varmaan ihan hyvä ilmoittaa ulkoministeriöön ja pankkiinkin. Eipä ole aiemmin tullut edes mieleen.

    Tykkää

    1. Kiva että oli avuksi! 🙂 Niinhän se usein on, että ei sitä edes hoksaa miettiä loppuun asti kun on vaan niin innoissaan lähtemässä ulkomaille. Ja harvempi edes tietää että nämä asiat olisi hyvä muistaa.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s