häät · kauneus · muut · Suositut

Häädieetti: kuinka laihdutin lähes 10 kiloa puolessa vuodessa

Kuten niin moni muukin morsian, kihlauduttuani tavoitteekseni tuli pudottaa hieman painoa ja ennen kaikkea kiinteytyä hääpäivään mennessä. Minulle on aina ollut hankalaa tehdä pieniä muutoksia elämässä, sillä luovun niistä liian helposti. Tiesin siis, että laihtuminen vaatisi minulta suuria elämäntapamuutoksia. Ja niiden avulla olen myös onnistunut. Nyt kun lähes puoli vuotta on kulunut aloittamisesta, olen laihtunut yli 8 kiloa. Ja tässä postauksessa kerron kuinka tein sen.

27.8. tein täyskäännöksen elämässä löytääkseni itselleni sopivan ruokavalion ja terveellisemmät elämäntavat. Ennen tätä olimme asuneet Luxemburgissa, jolloin päiväni kuluivat sängyllä makoillessa neljän seinän sisällä. Vaikka minulla ei ollut siellä vaakaa, tiesin lihonneeni useamman kilon. Luxemburgista palaamisen jälkeen tilanne ei kuitenkaan kohentunut, sillä olin työtön ja laiska liikkumaan. Elokuussa päätin tehdä asialle jotain ja saada aikaan muutoksen. Apuna tässä minulla oli kirja, jonka olin ostanut Lontoosta pari kuukautta sitten: Alexis Wolferin kirjoittama Radiant Bride.

Elämäntapamuutokseni muodostui kahdesta tärkeästä tekijästä, jotka ovat kaikille laihduttajille tuttuja: ruokavaliosta ja liikunnasta. Ruokavalioni pohjautui täysin Radiant Bride -oppaaseen. Liikuntani koostui kolmesta eri tekijästä, jotka olivat päivittäiset kävelylenkit Pepen kanssa, uuden työpaikan saaminen ja viikottainen lihaskuntotreeni.

Ruokavalio

Ruokavalioni teki täyskäännöksen. Se oli alkuun todella hankalaa, mutta parasta siinä oli se, että kaloreita ei tarvinnut laskea. Ruokavalio lähti liikkeelle kolmen viikon puhdistuskuurina, jolloin tarkoituksena oli nollata elimistö ja erityisesti ruoansulatus. Detoxin eli puhdistuskuurin tavoitteena oli myös päästä eroon elimistössä asuvista toksiineista, joista tulee jopa muutama kilo ylimääräistä painoa kehoomme. Lähdimme tähän kokeiluun yhdessä Samun kanssa ja olen äärimmäisen kiitollinen hänen tuestaan.

Mitkä ainekset olivat kiellettyjen listalla?

Kiellettyjä aineksia oli ihan valtava määrä. Tässä nopeasti olennaisimmat:

  • koisokasvit (esim. peruna, tomaatti ja paprika)
  • kaikki liha paitsi kala sis. myös kanamuna
  • maitotuotteet
  • valkoinen riisi
  • gluteeni sis. vehnä, ruis, ohra ja kaura
  • monet muut viljamaiset kasvit (maissi, tattari, soija, tofu)
  • sitrushedelmät
  • sokeri
  • kahvi
  • alkoholi

Mitä siis söimme?

Jouduimme elämää helpottaaksemme tekemään yhden jos ei toisenkin poikkeuksen kiellettyjen aineiden ruokalistaan. Ensimmäisenä sallimme kauran. Aluksi se johtui siitä, että emme huomanneet sen olevat kiellettyjen listalla. Sitten kuitenkin huomasimme, että sallimalla kauran voisimme syödä esimerkiksi nyhtökauraa, maidottomia jogurtteja ja ruokakermoja. Sallimme itsellemme myös rypsiöljyn, sillä harmiksemme se oli raaka-aineena lähes kaikessa. Lisäksi sitruunahappo sekä peruna- että maissitärkkelys ja agave olivat meillä sallittujen listalla. Emme kuitenkaan paistaneet mitään rypsiöljyssä, maustaneet mitään agavesiirapilla tai syöneet varsinaisesti perunaa tai maissia. Näitä aineksia lukuunottamatta noudatimme tuota listaa.

Meille mieluisinta ja helpointa ruokaa oli kala. Söimme kalaa leivällä, uunissa, pannulla tai grillissä paistettuna tai pastan seassa. Kala on kallis ruoka-aine, mutta se oli terveellistä ja täyttävää. Aluksi ajatuksena oli syödä kalan kanssa salaattia, mutta nopeasti aloimme saada tarpeeksemme salaatista, varsinkin kun siitä puuttui paprika ja tomaatti. Sen jälkeen päätimme syödä kalaa tumman riisin, bataatin ja kikhernepastan kera. Suosikkimme kaloista olivat lohi ja tonnikala.

Kuten siis jo mainitsin, kalan lisukkeena käytimme tummaa riisiä. Lisäksi löysimme uuden, täysin gluteenittoman pastan, joka on tehty kikherneistä. Bataatti oli myös helppo vaihtoehto, joten keitimme sitä perunan tapaan, teimme ranskalaisia ja bataatti-porkkanakeittoa.

Herkutteluista suosikkimme olivat tuoreet marjat, cashewpähkinät ja suurin riemunaihe: maustetut taatelit. Taateleita saa kaupasta kookoksella, kaakaojauheella tai lakritsijauheella maustettuna. Ja voi miten herkullisia ne ovatkaan! Ja lisäksi terveellisiä ja aivan sallittuja.

Mitä söimme puhdistuskuurin jälkeen?

Kolmen viikon jälkeen aloimme vähitellen lisätä kiellettyjä aineksia ruokavaliomme. Tämän avulla pystyimme luomaan itsellemme henkilökohtaiset ruokavaliot siltä pohjalta, mikä sopi meille parhaiten. Itse esimerkiksi huomasin, että mitkään kermat eivät sovi ruokavaliooni, mutta pystyn juomaan maitoa ja syömään jogurttia. Huomasin myös että vatsani ei pidä kovin tulisista ruoista, vaikka itse niistä nautinkin. Päätin myös vähentää merkittävästi punaisen lihan määrää ja valitsen aina ennemmin broilerijauhelihaa tai kalkkunaleikettä leivälle. Jatkossa aion edelleen syödä mahdollisimman paljon kasvisruokaa ja jättää maitotuotteet kokonaan pois.

Jouluna annoin itseni lipsua ruokavaliosta, mikä jälkeen en ole pitänyt siitä kiinni hirveän hyvin. Luulin että olisin jouluna ja tammikuussa taas lihonut, mutta olinkin laihtunut samaa kilon kuukausitahtia. Tämä viittaa mielestäni siihen, että vaikka ruokavalio onkin tärkeä osa laihduttamista, aina ei tarvitse laskea kaloreita vaan tärkeintä on löytää itselle sopiva tasapainoinen ruokavalio ja ruokailutavat.

Liikunta

Päivittäinen kävelylenkki Pepen kanssa oli jo todella iso osa muutosta, sillä Luxemburgissa minun ei tarvinnut liikkua senkään vertaa. Lenkille lähteminen tuntuu aina työläältä, mutta lähes aina siitä tulee lopulta parempi mieli. Ulkona yksin käveleskellessä saan miettiä asioita rauhassa ja se tuntuu ikään kuin meditaatiolta.

Toinen liikunnallinen elämäntapamuutos tuli myös lähes itsestään, sillä sain syyskuussa työpaikan, jonka myötä jouduin liikkumaan. Työssäni joudun seisomaan ja liikkumaan koko ajan ja välillä myös nostelemaan raskaita taakkoja. Uskon että työpaikan saamisella oli myös positiivinen vaikutus mielenterveyteeni. Ja mielenterveys onkin yksi aivan erillinen ja yhtälailla tärkeä osa terveellisempää elämäntapaa.

Mainitsemassani kirjassa oli myös ohjeet liikumiseen, mutta tein itse itselleni sopivaa treeniä, johon kuului olennaisesti 10 kilometrin juoksuun harjoitteleminen. Liikunnasta pitäisi pystyä nauttimaan, jotta se on tehokasta ja siitä jaksaa pitää kiinni. Minulle tämä oli vaikeinta, sillä en vain yksinkertaisesti pidä liikunnasta enkä ole löytänyt minulle mieleistä liikuntamuotoa. Korvasin sen kuitenkin pitämällä motivaation korkealla. Joka kerta kun teki mieli luovuttaa, kuvittelin itseni häämekossa näyttämässä upeammalta kuin koskaan.

Kuten ruokavalioon, myös treenaamiseen tuli tauko pariksi kuukaudeksi joulun ja tammikuun aikana. Sillä ei ollut onneksi suurta vaikutusta painoon, mutta hankalinta on ollut aloittaa taas uudestaan. Nyt haluaisin pitää sitä yllä, sillä ensimmäinen hääpukushoppailupäivä on päätetty parin kuukauden päähän. Tavoitteenani olisi tiputtaa vielä pari kiloa niin että siihen mennessä painoa olisi lähtenyt yhteensä 10 kiloa.

Muut tekijät

Laihtumiseeni ovat vaikuttaneet myös muut tekijät, joista yhden jo mainitsinkin. Mielenterveys on olennainen osa hyvinvoinnissa ja sitä myöten myös laihtumisessa. Ensimmäinen osa mielenterveyden parantamiseen on oma-aloitteisuus eli motivaatio. Silloin kun tuntuu, että ei ole mielenterveydellisesti hyvässä paikassa, tärkeintä on päättää itse muuttaa se. Sen jälkeen asiat alkavat parantua kuin itsestään. Minä päätin haluta terveemmäksi, joten hain aktiivisesti työpaikkaa ja aloin laihduttamaan. Ja kun työnhaku ja laihdutus tuottivat tuloksia, olin entistä itsevarmempi ja onnellisempi.

Vielä yksi tärkeä tekijä, joka on jäänyt mainitsematta, on vesi. Muista juoda vettä! Vaikka kaikki muu epäonnistuisi etkä onnistuisi muuttamaan mitään muuta, juo vettä tarpeeksi. Ja se, mikä on tarpeeksi sinulle, on täysin henkilökohtaista. Minä olen käyttänyt apunani erilaisia sovelluksia, jotka muistuttavat juomaan. Lähes kaikki meistä juovat päivittäin aivan liian vähän vettä. Itsekin hämmästyin alussa, että miten ihmeessä jaksan juoda kaksi litraa päivässä. Mutta kyse on vain aktiivisesta muutoksesta aikaisempiin elämäntapoihin. Muista kuitenkin, että vettä voi juoda myös liikaa, joten ole tarkkana!

Lopuksi haluan muistuttaa, että me kaikki olemme erilaisia ja se, mikä toimi minulla, ei välttämättä toimi sinulla. Toivon kuitenkin, että tästä kilometrin mittaisesta selostuksesta olisi jotain hyötyä ja että se kannustaisi sinuakin tekemään positiivisia muutoksia elämässä. Minä aion pyrkiä pudottamaan vielä pari kiloa että pääsen tavoitepainooni ja sen jälkeen haluan pitää siitä kiinni tai asettaa mahdollisesti uuden tavoitteen. Tsemppiä kaikille!

Rakkaudella, Venla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s