häät · muut

Kuinka organisoida hääsuunnittelua: esittelyssä minun hääkansioni

Nyt kuluneen vuoden ja erityisesti viime syksyn aikana olen kehittänyt itselleni uuden pakkomielteen: plannerit. Tämä blogipostaus pyörii siis yksinomaan plannereiden ja häidemme organisoinnin ympärillä, joten jos se ei ole sinun juttusi, suosittelen palamaan blogiin joskus myöhemmin tai lukemaan aikaisempia postauksiani. Jos kuitenkin olet samanlainen järjestelmäfriikki kuin minä ja haluat kuulla vinkkini häiden järjestämisen hallitsemiseen, niin tiedossa on perusteellinen esittely siitä, miten minä pidän kasassa kaiken häihin liittyvän.

Häiden suunnittelu on todella iso urakka yhdelle tai kahdellekin ihmiselle. Olen aina halunnut tehdä kunnollisen fyysisen kansion hääsuunnitelmistani, jotta pysyn kartalla kaiken kanssa. En luota pelkkään muistiini tai yhteen kalenteriin, johon merkitsen kaikki menot. Tarvitsen kaiken aina paperisena, jotta se säilyy varmassa tallessa ja jotta löydän sen nopeasti tarvittaessa. Lisäksi olen kova organisoimaan ja tekemään listoja, joten ajattelin että tarvitsen erillisen hääkansion sitä varten. Nostan hattua kaikille, jotka pystyvät hääsuunnitteluun ilman minkäänlaista apuvälinettä pelkän muistinsa varassa!

Tämän haaveilemani hääkansion löytäminen ei ollutkaan niin helppoa kuin luulin. Yritin googlettaa millaisia kansioita muilla on ollut, mutta tulokset eivät olleet laisinkaan samanlaisia minun mielikuvieni kanssa tai sitten niitä ei vain ollut ollenkaan. Koitin etsiä myös englanniksi, mutta mikään ei vastannut haaveitani. Meni pitkään ennen kuin löysin etsimäni. Olin etsinyt ja katsellut kaupoista tavallisia valkoisia rengaskansioita, jotka voisin itse koristella haluamani näköiseksi. Mutta helpompi ratkaisu ilmaantui yhtenä päivänä plannerin muodossa.

Jos et tiedä mikä planner on, sen esittely löytyy Planner Lovers Finlandin sivuilta esimerkiksi täältä. Monet käyttävät planneria lähinnä kalenterina, mutta se sopii hyvin myös kaikkeen muuhun organisointiin. Minun suosikkini plannereiden valmistajista on ehdottomasti kikki.K. Heillä sattuukin olemaan juuri erityisesti häiden suunnitteluun tarkoitettu planner, josta saattaa olla helpompi aloittaa. Suomesta plannereita on hieman hankalampi saada, mutta esim Ajastolla on ollut yksi malli, jota Kalenterimania on esitellyt täällä. Ymmärtääkseni melko tuore ehdokas ja vieläpä erinomainen sellainen on myös Lillamoren hääsuunnittelukirjan nimellä myytävä planner, jonka voit tilata täältä. Netistä tilaamalla plannereita saa monestakin paikasta. Kikki.K:n lisäksi yksi tunnetuimpia merkkejä on Filofax.

Kun aloitin häiden suunnittelun, minulla oli lainassa siskoni kikki.K -planner, johon keräsin tietoa ja papereita. Sain kuitenkin ihanalta kihlatultani joululahjaksi tämän toivomani kikki.K:n hääplannerin, jota käytän nyt. Minun plannerini on lisäksi personoitu tulevien uusien nimikirjainteni painatuksella, jonka saa kanteen pienestä lisämaksusta. kikki.K:n planner sisältää valmiiksi seitsemän nimettyä välilehteä ja koko plannerin täydeltä valmiita täytettäviä sivuja häiden järjestämiseen. Olen kuitenkin järjestänyt plannerin omiin tarpeisiini sopivaksi vähentämällä ja lisäämällä tarvittavia sivuja. Olen myös lisännyt välilehtiä yhdistämällä niitä edellisestä plannerista. Välilehtiä on myös helppo askarrella itse lisää.

Tällä hetkellä plannerini sisällys on jaoteltu näihin välilehtiin:

 • etusivu, aikajana sekä tärkeät yhteystiedot
 • calendar (oma tulostamani kuukausikalenteri vuodelle 2019)
 • budget and guests (budjettilaskelmat sekä vieraslista)
 • venue (aivan kaikki juhlapaikkaamme liittyen ruoasta istumajärjestykseen ja musiikkiin)
 • dress (kaikkien hääseurueeseen kuuluvien puvut ja asusteet)
 • photos (valokuvaamiseen ja videokuvaamiseen liittyvät tiedot)
 • details (koristelu, askartelu, kukat ja paperituotteet)
 • honeymoon (matkakohteiden tiedot, lennot, hotellit ja pakkauslistat)
 • ceremony (vihkimisseremoniaan liittyvät muistettavat)
 • beauty (meikit ja hiukset, kauneudenhoito ennen häitä)
 • wedding party (hääseurueen yhteystiedot ja tehtävälistat)
 • inspiration (kuvia ja värejä, joista näkyy häiden kokonaisteema)
 • other (kaikki muu mille en löydä sopivaa paikkaa)

Plannerin sisäkannessa on käteviä taskuja, joissa säilytän irtopapereita kuten messuilta mukaan tarttuneita esitteitä ja käyntikortteja. Tässä hääplannerissa mukana tullut aikajana on mielestäni riittävän kattava, mutta löysin myös hyvät englanninkieliset versiot täältä ja täältä ennen kuin minulla oli tämä nykyinen. Laitan alle myös kuvan Meidät häät -sivuston muistilistasta, joka löytyy täältä ja voit halutessasi tallentaa sen itsellesi tästä alta.

Kalenterista halusin erilaisen, koska en erityisemmin pidä kikki.K:n kalenterisivuista. Tulostin siis A5 kokoon omat kalenterisivuni, jonka löysin netistä ja laitoin ne planneriin edellisten tilalle. Tällä hetkellä kalenterina on vain 2019 vuoden kalenteri, mutta lisään pian perään myös kalenterin vuodelle 2020. Kikki.K:n mukana tuleva budjettitaulukko on kuitenkin erinomainen. Meillä on tottakai erillinen Excel-tiedosto, jota päivitämme jatkuvasti, mutta plannerin taulukosta on myös helppo tarkistaa jokaiseen erilliseen kuluun budjetoitu summa. Suunnittelemamme Excel-pohjan voit ladata halutessasi itsellesi tästä. Plannerin budjettiosiossa meillä on myös itselaadittu säästötaulukko, joka on osoittautunut erinomaiseksi. Olemme siis asettaneet jokaiselle kuukaudelle kiinteän säästötavoitteen ja taulukon avulla tarkkailemme sitä. Tämänkin meidän suunnitteleman Excel-pohjan voit ladata itsellesi tästä.

Plannerin mukana tulee ihana muistivihkonen johon on helppo kirjoittaa pikaisesti muistiinpanoja esimerkiksi puhelun aikana. Samaan tarkoitukseen käyvät pienikokoiset muistilaput jotka myös kuuluvat planneriin. Isommat sivut on helppo jälkikäteen rei’ittää ja laittaa planneriin oikean välilehden alle. Koska plannereissa on usein kolme tai neljä rengasta jotka ovat plannerin koon vuoksi tiheään, normaali rei’itin ei käy planner-sivujen rei’ittämiseen. Omani on tämä Fiskarsin valmistama pihtirei’itin ja löysin sen Sinellin verkkokaupasta.

Plannereihin löytyy tulostettavia osia todella monelta eri nettisivulta. Myös Pinterestin kautta olen löytänyt muutaman ilmaisen tulostettavan sivun. Sivuja on helppo myös suunnitella ja tehdä itse kun pitää mielessä että sivujen täytyy olla A5 koossa (plannerisi koosta riippuen tietysti) ja jompaan kumpaan laitaan pitää jättää tilaa rei’ille. Valmiiksi suunniteltuja sivuja plannereihin voi myös ostaa esim. Etsystä, jolloin sivut voi tulostaa itse kotona. Itse olen myös suunnitellut muutaman sivun, koska niitä ei ollut valmiina plannerissa. Näitä ovat esim. tehtävälistat jokaiselle hääseurueen jäsenelle, askarteltavien koristeiden tehtävälista sekä juhlatilan pohjapiirros. Alle laitan vielä pienen listan sivuista, joilta olen löytänyt valmiita tulostettavia sivuja ilmaiseksi.

Häiden organisointi plannerin avulla on todella helppoa, koska kaikki tarpeellinen tieto löytyy sieltä ja myös eri tapaamisten aikana voi kirjoittaa muistiinpanoja suoraan planneriin, jotta kotona tai laukun pohjalla ei sitten loju tärkeitä häihin liittyviä papereita. Vaikka häihin on vielä vuosi aikaa, en voi kuvitellakaan että olisin selvinnyt tänne asti ilman planneriani. Olisi kiva kuulla millaisia kokemuksia teillä on plannereista tai mitä muita apukeinoja häitään järjestävät ovat käyttäneet häiden organisoinnissa.

Rakkaudella, Venla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s